Jaras Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Witam. Jakiś czas temu zauważyłem, że w skrzynce z rosiczkami mam nowego gościa. Zdjęcia kwiatów w mojej galerii: http://www.carni-flora.eu/cpg/thumbnails.php?album=33 Po przejrzeniu fotek w sieci obstawiam na U. subulata, ale nie mam 100% pewności, gdyż pływacze to nie moja pasja. Dodam tylko, że kwiat ma kilka mm średnicy, szypułka ok. 10 cm dł., liście drobne, wąskie, dość długie, płożą się po ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Jesli plywacz bardzo zradko puszcza kwiatki i ma liscie jak mala trawka to na 99% jest to subulata tez mi sie zapodziala i przez 2 alta widzialem 2 czy 3 kwiaty, a mam na calym torfowisku w akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 11 Września 2011 Autor Share Napisano 11 Września 2011 Tak, tylko że nie mam pojęcia skąd się wziął u mnie. Zauważyłem go tylko w jednej skrzynce z rosicami, które trzymam na zewnątrz. Dziwi mnie to, że zdołał zaaklimatyzować się do warunków, jakie mamy za oknem i o dziwo rośnie dość intensywnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 No u mnie sa warunki praktycznie taki jak na podworku bo wilgotnosc nie jest podniesiona [dziala wentylator]. Prawdopodobnie przyplatal Ci sie z jakas roslina od kogos. Mi sie wydaje ze do mnie przywedrowal z jakims tlustoszem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 O takim gościu mówicie? Muchołówka z Wawy od Davida. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 11 Września 2011 Autor Share Napisano 11 Września 2011 Latos, dokładnie o tym Z tym że u mnie ten chwaścior ma już liście lekko purpurowe od słońca. Również podejrzewam że to gratis od Davida, tylko nie mogę sobie przypomnieć z czym to przyszło.. Opisuje to jako U. subulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 U mnie też jest tego pełno. Faktycznie mogło to przyjść z czymś od Davida. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Niestety ale to jest chwast do tego stopnia, że pływacze zamawiane u davida często przychodzą "skażone" subulatą. Wyjątkowo nieciekawy pływacz ze względu na klejstogamiczne kwiaty, tępię go w doniczkach bo jest ciężki do opanowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi