Skocz do zawartości

Identyfikacja pływacza

Jaras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu zauważyłem, że w skrzynce z rosiczkami mam nowego gościa.

Zdjęcia kwiatów w mojej galerii: http://www.carni-flora.eu/cpg/thumbnails.php?album=33

Po przejrzeniu fotek w sieci obstawiam na U. subulata, ale nie mam 100% pewności, gdyż pływacze to nie moja pasja.

Dodam tylko, że kwiat ma kilka mm średnicy, szypułka ok. 10 cm dł., liście drobne, wąskie, dość długie, płożą się po ziemi.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko że nie mam pojęcia skąd się wziął u mnie. Zauważyłem go tylko w jednej skrzynce z rosicami, które trzymam na zewnątrz. Dziwi mnie to, że zdołał zaaklimatyzować się do warunków, jakie mamy za oknem i o dziwo rośnie dość intensywnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Latos, dokładnie o tym ;) Z tym że u mnie ten chwaścior ma już liście lekko purpurowe od słońca.

Również podejrzewam że to gratis od Davida, tylko nie mogę sobie przypomnieć z czym to przyszło..

Opisuje to jako U. subulata.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale to jest chwast do tego stopnia, że pływacze zamawiane u davida często przychodzą "skażone" subulatą. Wyjątkowo nieciekawy pływacz ze względu na klejstogamiczne kwiaty, tępię go w doniczkach bo jest ciężki do opanowania.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.