Skocz do zawartości

Rosiczka - 2 łodygi

Belianus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja rosiczka wypuściła łodyge - obecnie otwarty jest już 7 kwiat. Wczoraj zauważyłem że wypuszcza drugą łodyge z kwiatami ( na 100% ). Czy nie osłabi to rośliny itp ?? Czy coś się stanie?

Edytowane przez Belianus
Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak samo ma moja sp. lantau island, strasznie ją to osłabiło ale żyje ;) nic nie ucinaj

aha i to nie jest łodyga tylko pęd kwiatowy ;P

Edytowane przez adamoon
Odnośnik do odpowiedzi

Kwitnienie nie zabije d. capensis. Kwitnienie to normalne zjawisko a niektórzy panikują. Moja rosiczka ostatnio kwitnęła i troszkę spowolniła wzrost. @Daisuke skąd masz takie informacje, podziel się swoją wiedzą.

Edytowane przez Grzesiu881
Odnośnik do odpowiedzi

Kwitnienie to normalna anomalia a niektórzy panikują.

Kwitnienie nie jest "anomalią", lecz co najwyżej "zjawiskiem", a już na pewno nie "normalną anomalią" skoro "anomalia" to właśnie odchylenie od normy.

@Belianus

Jeśli nie jest Ci potrzebny kolejny milion nasion D. capensis, to ja bym ten drugi pęd uciął. Kwiatki i tak już widziałeś, a nasion z jednego pędu będziesz mieć od groma :) Zabić rośliny to nie zabije, ale siłą rzeczy w czasie kwitnienia w pęd kwiatowy idzie energia, która normalnie poszła by w liście.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Myślę, że mogę się tu dopisać, ponieważ mam pytanie odnośnie kwitnącej rosiczki Drosera Capensis. Posiada dwa pędy kwiatowe i pojawiają się już pierwsze kwiatki, jednak jej listki jakby to opisać... zwijają się do środka. Czy może to być spowodowane kwitnieniem i pochłanianiem przez to większej ilości energii, czy jest jakiś inny powód takiego zachowania rośliny ? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.