Belianus Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Witam. Moja rosiczka wypuściła łodyge - obecnie otwarty jest już 7 kwiat. Wczoraj zauważyłem że wypuszcza drugą łodyge z kwiatami ( na 100% ). Czy nie osłabi to rośliny itp ?? Czy coś się stanie? Edytowane 12 Września 2011 przez Belianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 A co to za rosiczka? Może np. warto zostawić, bo jest samopylna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belianus Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Drosera capensis Dużo czytałem o muchołówkach i większość ludzi pisze żeby ucinać kwiatki bo dużo energi kosztują rośline. Chodzi mi bardziej o to czy rosiczka da rade z 2 łodygami na jesień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aveo Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Spowolni ona wzrost i być może starsze liście mogą szybciej obumierać. Ale na pewno nie padnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 (edytowane) dokładnie tak samo ma moja sp. lantau island, strasznie ją to osłabiło ale żyje nic nie ucinaj aha i to nie jest łodyga tylko pęd kwiatowy ;P Edytowane 12 Września 2011 przez adamoon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Kwitnienie nie zabije d. capensis. Kwitnienie to normalne zjawisko a niektórzy panikują. Moja rosiczka ostatnio kwitnęła i troszkę spowolniła wzrost. @Daisuke skąd masz takie informacje, podziel się swoją wiedzą. Edytowane 12 Września 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Cytat Kwitnienie to normalna anomalia a niektórzy panikują. Kwitnienie nie jest "anomalią", lecz co najwyżej "zjawiskiem", a już na pewno nie "normalną anomalią" skoro "anomalia" to właśnie odchylenie od normy. @Belianus Jeśli nie jest Ci potrzebny kolejny milion nasion D. capensis, to ja bym ten drugi pęd uciął. Kwiatki i tak już widziałeś, a nasion z jednego pędu będziesz mieć od groma Zabić rośliny to nie zabije, ale siłą rzeczy w czasie kwitnienia w pęd kwiatowy idzie energia, która normalnie poszła by w liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 No rzeczywiście trochę pomyliłem słowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aveo Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 @Grzesiu881, mam nadzieję że to nie był sarkazm Głównie z for i jakichś drobnych info z internetu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Klepson Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Myślę, że mogę się tu dopisać, ponieważ mam pytanie odnośnie kwitnącej rosiczki Drosera Capensis. Posiada dwa pędy kwiatowe i pojawiają się już pierwsze kwiatki, jednak jej listki jakby to opisać... zwijają się do środka. Czy może to być spowodowane kwitnieniem i pochłanianiem przez to większej ilości energii, czy jest jakiś inny powód takiego zachowania rośliny ? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi