Ptaszarnia Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Zamawiając rośliny z CarniSany dostałem takie coś jako dodatek, który pewnie się przyplątał, bo maleństwo miało wtedy niecałe 0,5 cm średnicy. Teraz ma 1,5 cm średnicy, przy przesadzaniu do nowego podłoża w pojemniku docelowym zauważyłem, że ma bardzo długie, silnie rozgałęzione korzenie o średnicy 1-2mm, liście podzielone na część owadożerną i nie. Włoski gruczołowe liczne, wybarwiające się na czerwono tylko w obrębie rozszerzonej części liścia. Stawiam na Drosera natalensis. Zgadza się? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Może to być niewybarwiona, mała D. hamiltonii. Jeśli pamiętasz to napisz w czym była wysłana ta rosiczka [czy w osobnej doniczce, czy też z inną rośliną] Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Mi to trochę przypomina alicje. Sorry za takie 'może' a nie pewną wypowiedz. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Rosła sobie w doniczce z "bonusem" w postaci binaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 A w jakiej doniczce rosła ? Pamiętam, że jakiś czas temu dodawałem bardzo malutką D. hamiltonii jako gratis, również długie, dość grube korzenie wskazują na ten gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 okrągła, brązowa doniczka 5,5 cm z zawartością D. binata i D. hamiltonii/natalensis(?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi