latos333 Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Witam' Dziś robiąc przegląd mojej sterylnej hodowli natknąłem się na ciekawe zjawisko. Muchołówka odmiany 'Vigorous' w dziwny sposób zaczęła rosnąć ku górze. Przypomina to trochę jak pęd kwiatowy, tylko że roślina ma 1cm średnicy i 25.07 była jeszcze nasionem, czyli żyje niecałe dwa mies. Odbywa się to bez ingerencji jakichkolwiek hormonów, na czystej 50% MS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Witam' Dziś robiąc przegląd mojej sterylnej hodowli natknąłem się na ciekawe zjawisko. Muchołówka odmiany 'Vigorous' w dziwny sposób zaczęła rosnąć ku górze. Przypomina to trochę jak pęd kwiatowy, tylko że roślina ma 1cm średnicy i 25.07 była jeszcze nasionem, czyli żyje niecałe dwa mies. Odbywa się to bez ingerencji jakichkolwiek hormonów, na czystej 50% MS już chciałem pisać że jak wegetatywnie to że dorosła już jest, ale jak była nasionem to fajnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Jeśli rozmnażasz rośliny z tak niewielkich części lub z pojedynczych komórek nie sądź że będą normalnie rosnąć. Jednym słowem normalka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Zdarza się w in-vitro, Matt z flytrapcare.com miał kilka takich przypadków. Ciekawa sprawa, ale mechanizmu nie znam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Gdybym stosował jakieś cytokininy na przykład, to by mnie to jakoś szczególnie nie zaskoczyło. To czysta MS czyli teoretycznie taka sytuacja mogła by się zdarzyć również w doniczce... Jestem po prostu ciekaw jak ta sprawa się rozwinie dalej(oczywiście fotki będę systematycznie wrzucał do tematu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Zdarzyło się to u mnie parukrotnie- najprawdopdoobniej mutacja poza TC się nie utrzyma. Wywoływana jest moim zdaniem zbyt bogatą pożywką oraz zakłóceniem normalnego cyklu wzrostu- roślina myśli że jest już dorosła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Jak dzieci myślą że są dorosłe to palą papierosy, a muchołówki kwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Dokładnie W ogóle to gratuluje postępów ze wszystkim, jeszcze kilka takich osób i wprowadzimy konkurs na roślinę miesiąca in-vitro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Dzięki Z tym konkursem, to dobry pomysł jest Jestem za w całe j rozciągłości! Ja myślę że parę osób ma się czym pochwalić, tylko coś cicho siedzą na razie... Edytowane 28 Września 2011 przez latos333 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 28 Września 2011 Autor Share Napisano 28 Września 2011 Kolejna fotka dziwoląga. Będzie kwiat jak nic... Najlepsze że chyba większy od całej rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi