Skocz do zawartości

Ciekawa mutacja muchołówki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam'

Dziś robiąc przegląd mojej sterylnej hodowli natknąłem się na ciekawe zjawisko.

Muchołówka odmiany 'Vigorous' w dziwny sposób zaczęła rosnąć ku górze.

Przypomina to trochę jak pęd kwiatowy, tylko że roślina ma 1cm średnicy i 25.07 była jeszcze nasionem, czyli żyje niecałe dwa mies.

Odbywa się to bez ingerencji jakichkolwiek hormonów, na czystej 50% MS

post-5176-1316504688_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam'

Dziś robiąc przegląd mojej sterylnej hodowli natknąłem się na ciekawe zjawisko.

Muchołówka odmiany 'Vigorous' w dziwny sposób zaczęła rosnąć ku górze.

Przypomina to trochę jak pęd kwiatowy, tylko że roślina ma 1cm średnicy i 25.07 była jeszcze nasionem, czyli żyje niecałe dwa mies.

Odbywa się to bez ingerencji jakichkolwiek hormonów, na czystej 50% MS

post-5176-1316504688_thumb.jpg

już chciałem pisać że jak wegetatywnie to że dorosła już jest, ale jak była nasionem to fajnie :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym stosował jakieś cytokininy na przykład, to by mnie to jakoś szczególnie nie zaskoczyło. To czysta MS czyli teoretycznie taka sytuacja mogła by się zdarzyć również w doniczce...

Jestem po prostu ciekaw jak ta sprawa się rozwinie dalej(oczywiście fotki będę systematycznie wrzucał do tematu)

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzyło się to u mnie parukrotnie- najprawdopdoobniej mutacja poza TC się nie utrzyma. Wywoływana jest moim zdaniem zbyt bogatą pożywką oraz zakłóceniem normalnego cyklu wzrostu- roślina myśli że jest już dorosła ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.