Skocz do zawartości

System zraszania

Jaras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni rozmyślam nad systemem zraszania do obu terrariów.

Całość miałaby pracować na pompce Ulka i dyszach Kwazara.

Problem tylko w tym, że największe terra sięga na wysokość 2,5m od podłogi, a tylko przez jego górną część mógłbym przełożyć wężyk do jego wnętrza.

I tu mam pytanie do osób które są dobrze obeznane w tym temacie; mianowicie czy pompka o mocy np. 48W byłaby w stanie przetransportować wodę na taką wysokość pod pełnym ciśnieniem?

Myślę o 5 dyszach, z czego dwie miałyby zasilać terrarium znajdujące sie przy podłodze a 3 kolejne terrarium na górze.

Zdjęcie poniżej prezentuje układ terrariów.

http://www.carni-flora.eu/cpg/albums/palud...m4/DSCF1986.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozesz postawic zbiornik i pompke na terrarium wtedy nie bedziesz mial mowy o stratach przy ciagnieciu wody do gory a do drugiego terrarium pomoze Ci grawitacja wiec tez nie powinno byc. Nie wiem jak bedzie z 5 dyszami na jednej pompce.

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ten pomysł odpada. Każde uzupełnienie zbiornika wiązałoby się z użyciem drabiny. Ciężko byłoby również zabezpieczyć pompkę przed wibracjami.

Nie mam również możliwości zainstalowania zbiornika w połowie wysokości.

Jedyne sensowne miejsce by umieścić pompkę wraz ze zbiornikiem, to szafka obok mniejszego terra.

Wiem, że pięć dysz byłoby dość sporym obciążeniem dla całego układu, dodatkowo większe ciśnienie poszłoby na dysze wewnątrz mniejszego terrarium, gdyż znajdowały by się niżej.

Mógłbym pójść na kompromis i kupić 2 pompki - każda na osobne terrarium. Jednak nadal pozostanie kwestia podniesienia wody na wysokość ok 2,5m z zapewnieniem odpowiedniego ciśnienia dla samych dysz. Z tym, że pompka nie zasilałaby już 5 dysz, a tylko 3..

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalistą, ale myślę że ulka 48w powinna dać radę przetransportować wodę na te 2,5 m i dać przyzwoite ciśnienie na 2 dysze. Jak już woda wyprze powietrze z przewodu doprowadzającego wodę, ciśnienie powinno 'wyrzucić' wodę z dysz przy następnych załączeniach.

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, w sklepie z częściami agd znalazłem mocniejszą pompkę w cenie o wiele niższej niż modele słabsze które są dostępne na allegro:

http://north.pl/karta/ek2--56w;230v-pompa-...a-,9957485.html

Jedyny sposób by sprawdzić wydajność, to zakup i przetestowanie tego samemu..

Edytowane przez Marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Pompka kupiona. Na razie zdecydowałem się na jedną i jeśli zda egzamin na dużym terrarium, dokupię jeszcze jedną.

Teraz czas na dysze. Pobuszowałem troszkę w necie i na naszym forum i z tego co się orientuję warto zwrócić uwagę na akcesoria Kwazara.

W ich ofercie znalazłem coś takiego:

http://sklep.kwazar.com.pl/?prod=90&cat=21

http://sklep.kwazar.com.pl/?prod=91&cat=21

Tą pierwszą używa ErysFR i chwali ją sobie, z kolei druga jest wykonana z mosiądzu, a co za tym idzie powinna być trwalsza. Miał ktoś z was do czynienia z tą mosiężną?

Odnośnik do odpowiedzi

Dysze kupione. Ostatecznie wybór padł na ofertę Gady-Gady: http://www.gady-gady.pl/shop/index.php/pl/...;category_id=62

Wybrałem same końcówki dysz, gdyż kompletne dysze z kolankami są totalnie nieopłacalne w zakupie. Tym bardziej że i tak muszę zaopatrzyć się dodatkowo w zestaw złączek, a np. cena kolanka 6mm wynosi 1,70zł, więc sami ocencie ;)

Pod uwagę brałem również dysze MistKing, ale nietypowe złączki na wąż 1/4" no i cena jakoś nie przekonały mnie do nich.

Teraz pozostaje tylko czekać..

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Po długim czasie oczekiwania wreszcie dotarły końcówki dysz. Nie wiem jakich złączek używają Gady-Gady w swoich zestawach, ale w trakcie montażu okazało się, że połączenie dysz z moimi złączkami było zbyt luźne i pojawiły się nieszczelności. Niestety dysze mają średnicę trzpienia 7,5mm i bez kombinacji z uszczelnianiem raczej się nie obejdzie. Taka mała uwaga dla osób które zdecydują się na zakup.

Gdyby nie problemy z uszczelnieniem tego, dysze byłyby rewelacyjne. Mgiełka jest bardzo drobna, unosi się długo po wyłączeniu pompki. Dodatkowo każda z dysz ma własny zaworek, który otwiera się pod ciśnieniem i zamyka gdy ciśnienie spada zaraz po wyłączeniu pompy.

Pompka spisuje się również na medal. Bez problemu dźwiga wodę na wysokość 2,5m zasilając przy tym 4 dysze. W niedługim czasie dokupię drugą która będzie obsługiwać mniejsze terrarium.

Z programatora zrezygnowałem. Nie widzę potrzeby wydawania kilkudziesięciu złotych dla tak zbędnego gadżetu. Ale z wygody użytkowania jako tako nie zrezygnuję i pompka będzie podpięta pod gniazdko na pilota ;)

Pozostało jeszcze troszkę "kosmetycznych" robótek, ale to już w swoim czasie.

post-4613-1319222895_thumb.jpg post-4613-1319222904_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witaj,

Też się zastanawiam nad sytemem podlewającym terrarium. Wymyśliłem, że wykorzystam do tego celu filtry do akwariów (pozostałości po fascynacji rybkami :P). Niestety, ciśnienie wody jest bardzo słabe i nawet zamontowanie małych kraników (regulujących przepływ CO2) na zakończeniach wężykow i rozgałęzieniach nie rozwiązały problemu do tego stopnia,że woda nie może być podpompowana na poziom 50cm :/. Chciałem zastosować coś w rodzaju kropelkowego nawadniania roślin na ścianie z wyżłobionego korka. Jednak aby ciśnienie wody było odpowiendie, musze zalewać terrarium na wysokośc ok 8cm ,co czyni z niego bajoro, gdzie mam taki nieciekawy szary nalot...

Dlatego chciałem zapytać czy macie jakieś pomysły na tanie modyfikacje oraz jakiej średnicy rurek użyłeś i jak uszczelniłeś połączenia kolanek z rurkami i czy zastosowanie tylku kilku końcówek rozpylających w pełni zrasza Twoje terrarium :)? Powiedz też czy ta pompka jest cała zanurzona w wodzie, czy jak jest zamontowana- masz jakieś zdjęcie ?: )

Pozdrawiam,

Karol

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.