Lukas87 Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Zakupiłem w leroy merlin N.Ventrata oczywiscie bez dzbankow bylo to na wiosne. Zapewnilem wilgotnosc,naslonecznienie i czekalem na aklimatyzacje wszystko ladnie pieknie rosnie jak zwariowany ale bez dzbankow.Byly dwa stozki wzrostu, wiec postanowilem wyciac jeden i zobic sadzonki (zrobilem zgodnie z angielskim opisem nacinajac z dalu lodyge jak obrany banan cos w tym stylu) wsadzilem do terarium i po 2 tygodniach zaczelo sie dziac, bylo widac zalazek roslinki) trzymalem je w terarium okolo 1,5miesiaca urosli dorodne listki na ktorych powstaly dzbanki. Potem dałem na parapet bez terarium juz i wciaz dzbankuja maja juz 4 dzbanki. A dzbanek od ktorego pochodza sadzonki ani jednego dzbanka tylko puszcza liscie. Jesli macie niedzbankujaca ventrate dluzszy czas nie czekajcie potnijcie lodyge na kawalki a szybciej ujrzycie dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 jak najwiecej swiatla. Zima bedziesz mial problem wiec zbyt wielu dzbankow sie nie spodziewaj. Na wiosne lato duzo slonca i na pewno zacznie dzbankowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Może i jest to jakaś metoda ale na krótką metę, ponieważ : młode dzbaneczniki lepiej dzbankują bo są bardziej tolerancyjne na gorsze warunki od starszych dzbaneczników nawet z tej samej matki. I zgadzam się z przedmówca że kluczem do sukcesu u tego dzbanecznika jest światło bez dobrego oświetlenia ventrata nie dzbankuje nawet przy wysokiej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Z pewnością nie jest to reguła. Dorosła roślina mogła doznać szoku na skutek aklimatyzacji - nawet N. x ventrata czasem tak ma. Poza tym, nieukorzenione sadzonki z łodygi wsadziłeś do terrarium, gdzie zapewne miały wyższą wilgotność niż okaz pozostawiony na parapecie. Dlatego nie ma się co dziwić, że roślina ładniej rosła w wyższej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Jak dla mnie to beznadziejna metoda. Nawet jeśli chodzi o ventrate to wole zapewnić większą ilość swiatła, dłuższy dzień. Młode dzbanki nie są tak atrakcyjn jak te właściwe czy zobaczyć zmaine między właściwymi a górnymi. Pozatym każda duża roślina wypuszcza u podłoża młode więc wole poczekać na młode rośliny które będą korzystały z systemu korzeniowego starej rośliny. Pozatym na ile moja wiedza pozwala to po 2 tygodniach nie zauważysz różnicy w roślinie która się ukorzenia. No i podstawowe pytanie kto co uważa za dużą rośline ?? Siostrze 2 metrowa Ventrata dzbankuje, kwitnie i wypuszcza młode rośliny bez doświetlania (irlandia) Edytowane 10 Października 2011 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi