Skocz do zawartości

Sposób na niedzbankującą ventrate

Lukas87

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem w leroy merlin N.Ventrata oczywiscie bez dzbankow bylo to na wiosne. Zapewnilem wilgotnosc,naslonecznienie i czekalem na aklimatyzacje wszystko ladnie pieknie rosnie jak zwariowany ale bez dzbankow.Byly dwa stozki wzrostu, wiec postanowilem wyciac jeden i zobic sadzonki (zrobilem zgodnie z angielskim opisem nacinajac z dalu lodyge jak obrany banan cos w tym stylu) wsadzilem do terarium i po 2 tygodniach zaczelo sie dziac, bylo widac zalazek roslinki) trzymalem je w terarium okolo 1,5miesiaca urosli dorodne listki na ktorych powstaly dzbanki. Potem dałem na parapet bez terarium juz i wciaz dzbankuja maja juz 4 dzbanki. A dzbanek od ktorego pochodza sadzonki ani jednego dzbanka tylko puszcza liscie. Jesli macie niedzbankujaca ventrate dluzszy czas nie czekajcie potnijcie lodyge na kawalki a szybciej ujrzycie dzbanki :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Może i jest to jakaś metoda ale na krótką metę, ponieważ : młode dzbaneczniki lepiej dzbankują bo są bardziej tolerancyjne na gorsze warunki od starszych dzbaneczników nawet z tej samej matki. I zgadzam się z przedmówca że kluczem do sukcesu u tego dzbanecznika jest światło bez dobrego oświetlenia ventrata nie dzbankuje nawet przy wysokiej wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością nie jest to reguła. Dorosła roślina mogła doznać szoku na skutek aklimatyzacji - nawet N. x ventrata czasem tak ma. Poza tym, nieukorzenione sadzonki z łodygi wsadziłeś do terrarium, gdzie zapewne miały wyższą wilgotność niż okaz pozostawiony na parapecie. Dlatego nie ma się co dziwić, że roślina ładniej rosła w wyższej wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to beznadziejna metoda. Nawet jeśli chodzi o ventrate to wole zapewnić większą ilość swiatła, dłuższy dzień. Młode dzbanki nie są tak atrakcyjn jak te właściwe czy zobaczyć zmaine między właściwymi a górnymi. Pozatym każda duża roślina wypuszcza u podłoża młode więc wole poczekać na młode rośliny które będą korzystały z systemu korzeniowego starej rośliny.

Pozatym na ile moja wiedza pozwala to po 2 tygodniach nie zauważysz różnicy w roślinie która się ukorzenia. No i podstawowe pytanie kto co uważa za dużą rośline ?? Siostrze 2 metrowa Ventrata dzbankuje, kwitnie i wypuszcza młode rośliny bez doświetlania (irlandia)

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.