doesnt Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Hej, przy muchołówce pojawił się chyba odrost z korzenia, widać że zaczyna rosnąc drugi stożek wzrostu obok tego, który już był. Zaznaczony on jest w czerwonym kołeczku na obrazkach i mam pytanie czy muszę go oddzielić (chcę tego uniknąć). Czy może on zimować razem z dużą roślina. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Muchołówki w naturze żyją w kępach, więc możesz zostawić, a nawet wskazane jest abyś jej teraz nie przesadzał, tylko na wiosnę. Jedak jest ryzyko, że ten odrost może zginąć w zimę. Edytowane 29 Września 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 W naturze - owszem - żyją w kępach, ale te, które nie osiągną odpowiednich rozmiarów przed zimą, po prostu giną. Faktycznie szykuje się nowy stożek wzrostu, ale na tą chwilę prawie na 100% nie jest jeszcze oddzielony, więc miałbyś problem z rozszczepieniem ich. Gdybyś to wyjął z ziemi, zobaczyłbyś zaledwie lekko odstającą część bulwy. Zostaw jak jest i zimuj bez bardzo niskich temperatur, a powinieneś na wiosnę doczekać się młodej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 tym sie nie przejmój mojej muchołówce dopiero teraz zachciało sie puszczac peda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Nic nie oddzielaj i zostaw do przyszłego roku. Będzie się rozwijać do czasu zimowania rośliny i stanie lub sczernieje tak jak starsze liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi