adamik55 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Ten temat założyłem, w celu zgłębienia wiedzy od dokarmianiu roślin owadożernych głównie w terrarium. Moje pierwsze pytanie: jakie składniki są potrzebne rośliną do budowy liści? Bo przecież przez dkarmianie możemy im zapewnić składniki (opracować "pożywkę"). Czy ktoś dokarmiał roślinki pożywką z in-vitro? Co myślicie o dokarmianiu roślin glukozą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 glukozę one same wytwarzają za pomocą fotosyntezy, z trawienia owadów pobierają głównie azot Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 To wiem... ale jeśli byśmy dokarmiali glukozą, to roślina miała by więcej substancji i wytwarzałaby większe liście? itd... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Tutaj się kłania wiedza z gimnazjum, albo późnej podstawówki. Rośliny do życia wymagają jedynie: wody z solami mineralnymi i dwutlenku węgla. Dalej kłania się wiedza podstawowa o roślinach owadożernych, czyli dlaczego są w ogóle owadożerne. Dlatego, że podłoża, na których rosną są ubogie w azot. Tego im w zasadzie brakuje i tego potrzebują, ale niewielkich ilości. Gdzieś tam kiedyś czytałem, że muchołówka może rosnąć bez żadnego dokarmiania, ale będzie rosnąć dość marnie. Aby rosła w pełni dobrze wystarczą jej cztery owady w skali roku. To w zasadzie mała ilość, więcej złapie sama lub zdecydowanie więcej dostanie od kogoś w ramach dokarmiania. Powiedzmy, że niektóre rośliny owadożerne nie muszą być dokarmiane, aby dobrze rosnąć, inne niewiele. Jest to trochę związane z podłożami jakie stosujemy, gdyż nie są one często tak czyste i ubogie jak te w naturze. Szukanie jakiś dolistnych nawozów do roślin owadożernych jest zwykłą stratą czasu. Jak już chcemy użyć koniecznie nawozu, to są przecież takie do roślin kwiatowych. Myślę, że 2-3 razy bardziej rozcieńczone od proponowanej dawki, na liść, powinny być dobre, tylko PO CO? Nie ma więc sensu wymyślać magicznych eliksirów dla roślin owadożernych. Można je dokarmiać owadami, ale jak ktoś nie chce, to rozwielitkę suszoną sprzedają w akwarystycznych, a w lepszych spożywczych pyłek kwiatowy, który lekko rozmiękczony też jest dobry. Pyłek zawiera aminokwasy, a te jak wiadomo zawierają azot. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Dziękuje za tą wyczerpującą i lekko offtopową wypowiedź, lecz nie w celu odpowiedzi tego typu założyłem ten temat, tylko po to, aby poprawić rozwój naszych roślin. Na przykład można by podać coś bogate w azot a zarazem glukozę raz na miesiąc a roślina lepiej by rosła, i nie truło by jej się nawozami, tylko naturalnnymi składnikami, bądź nienaturalnyi, ale bez ryzyka poparzenia korzeni itd. Edytowane 1 Października 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 PopaRZyć przez "rz", koRZenie również przez "rz". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 adamik55 napisał: Ten temat założyłem, w celu zgłębienia wiedzy od dokarmianiu roślin owadożernych głównie w terrarium. adamik55 napisał: Dziękuje za tą wyczerpującą i lekko offtopową wypowiedź, lecz nie w celu odpowiedzi tego typu założyłem ten temat, tylko po to, aby poprawić rozwój naszych roślin. Zestawiając Twoje dwa zdania, nie wiem już czego od czytających oczekujesz, bo moja odpowiedź w zasadzie udziela odpowiedzi na temat dokarmiania roślin jak i tego co należy zrobić, aby poprawić ich rozwój. Natomiast nie udzieliłem bezpośrednich odpowiedzi na zadane w pierwszym poście pytania, gdyż niektóre z nich nie wymagają komentarza. Ale skoro nalegasz to na jedno odpowiem. adamik55 napisał: Co myślicie o dokarmianiu roślin glukozą? Jest całkowicie pozbawione sensu. Przepraszam, jeżeli moja poprzednia odpowiedź wydała Ci się trochę offtopową. Może lepiej precyzuj swoje oczekiwania. A samo założenie tematu nie poprawi kondycji niczyich roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 W takim razie przepraszam za spamienie na forum... Temat do usunięcia ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi