kamizelka Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Cześć, Moja kapturnia ma problemy z końcówkami liści-większość z nich jest przesuszona-nie wiem z czego to wynika. Stoi na oknie płn-wschodnim. Wody ma dużo... Jakiś czas temu prosiłem o identyfikację, ale nie byliście pewni ze względu na rozmiary rośliny, więc proszę o ponowną bo urosła. Załączam zdjęcia i proszę o pomoc. Edytowane 1 Października 2011 przez kamizelka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Cześć. Może po prostu czuje już jesień. Co to znaczy, że wody ma dużo? Stoi w niej cały czas? To forma bez antocyjanów? Jeśli nie to ma za mało słońca ewidentnie bo jej nazwa to "purpurowa", a Twoja jest zieloniutka jak pokrzywa. Dopiero doczytałem - okno północno-wschodnie - dla kapturnicy masakra... Postaraj się o bardziej jasne stanowisko. Co do identyfikacji to obstawiam Sarracenia purpurea venosa (dość szerokie kaptury), ale po roślinach w kiepskiej formie trudno oceniać. Sam możesz zidentyfikować - jeśli ma taki meszek po zewnętrznej stronie kapturów to venosa. Jeśli nie to zwykła purpurea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Skrajnie niedoświetlona kapturnica. Zabieraj ją z tego okna, tam odpowiedniej ilości słońca nie dostanie. Nie masz możliwości trzymania kapturnic na zewnątrz? Jeśli dobrze widzę, na torfie pojawiła Ci się pleśń. Kup Topsin i spryskaj podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Kupiłem ją w hurtowni kwiatowej-nie wiem czy to forma z antocyjanami. Podlewam ją raz dziennie, tak jak gdzieś wyczytałem- 3cm- wodą destylowaną na podstawkę. Jest meszek-czyli to venosa. Masiol, mogę ją wystawić na płd-zach balkon (bardziej południowy)-to będzie dobre rozwiązanie? Co do pleśni-masz rację, zaczęła się pojawiać. Planowałem zmienić jej podłoże... Lepiej kupić ten preparat? Gdzie mogę go dostać? Co ciekawe, pomimo swojej kondycji, roślina cały czas wypuszcza nowe kaptury-szybko rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Jeżeli podłoże jest dobrej jakości to nie musisz go zmieniać. Topsin możesz kupić w każdym ogrodniczym sklepie lub w sklepach typu Leroy Merlin, Obi itp. Nie możesz, ale musisz wystawić ją na południe . Takie stanowisko będzie dużo lepsze dla rośliny, niech łapie ostatnie tegoroczne promienie słońca Edytowane 1 Października 2011 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Jeżeli podłoże jest dobrej jakości to nie musisz go zmieniać. Topsin możesz kupić w każdym ogrodniczym sklepie lub w sklepach typu Leroy Merlin, Obi itp. Nie możesz, ale musisz wystawić ją na południe . Takie stanowisko będzie dużo lepsze dla rośliny, niech łapie ostatnie tegoroczne promienie słońca Podpowiedz jeszcze: na noc też ją zostawiać na balkonie? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Widzę, że nie uważasz Radka za przesadnie kompetentnego, ale on ma rację. Wszyscy trzymamy kapturnice na balkonach/ w ogrodach 24/h. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi