Skocz do zawartości

mikroskop

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Na pewno jest tu pewna grupa co się już bawiła mikroskopami. Otóż chciałbym kupi w niedalekiej przyszłości ale nie wiem jaki wybrać. Wybór jest dość spory na allegro ale nie wiem czym się kierować. By obserwować komórki roślin to ile musi przybliżać? Najlepiej tradycyjny czy cyfrowy z kamera w środku? Na co trzeba uważać przy zakupie mikroskopu? I z jakich wy korzystacie?:)

Odnośnik do odpowiedzi

uważaj na te za 100-300 zł elektroniczne z wbudowana kamerką i tych w zestawie z teleskopem - to szajs :D cena zazwyczaj jest miernikiem jakości, jeśli chcesz na prawdę sobie coś pooglądać musisz wydać na to sporo dość sporo kasy minimum 600 zł, żeby na prawdę nie żałować zakupu :) Ja np nie uznaję mikroskopu bez imersji i nigdy bym nie kupił takiego bez niej

najlepsze moim zdaniem są właśnie takie tradycyjne za 600-1000 zł z okularem przez który można oglądać dwojgiem oczu

Edytowane przez roslina1991
Odnośnik do odpowiedzi

ja kupiłem ten z lidla za 300zł, był spoko, nie wiem jak go porównywać do innych mikroskopów, ale pewnego razu kabel zaplątał mi się o oparcie siedzenia, przekręcam się na bok i pociągnęło mikroskop... mogę sprzedać dolną część nieuszkodzoną za 50 zł :D :D górna rozwalona, odpadła :<

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.teleskop.pl/product-pol-1152189...elementow-.html ja mam taki, jak na razie sprawuje się dobrze, tylko bakterii nie widać :(

Powiększenia bazowe: 80x, 200x

Jak tym chcesz zobaczyć bakterie? Zalecane powiększenie to 1000x i powyżej. Oczywiście są pewne wyjątki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Thiomargarita_namibiensis jednak zrobienie takiego preparatu chyba w naszych polskich warunkach nie jest możliwe :)

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym?

http://allegro.pl/mikroskop-edukacyjny-xsp...1838544295.html

Zauważcie że ma fajne przybliżenie do 1024x

opis produktu-
Profesjonalny zestaw Mikroskop + Akcesoria
Mikroskop i akcesoria w poręcznej walizce.

Mikroskop umożliwia powiększenie od 40x do 1024x
W zestawie znajdują się akcesoria do tworzenia preparatów oraz gotowe preparaty jak również przyrządy laboratoryjne, akcesoria do czyszczenia, przechowywania próbek itd

Zawartość zestawu:
- Mikroskop XSP-44 Kit
- Trzy obiektywy: 4x, 10x, 40x
- Okular elektroniczny (kamera USB) o rozdzielczości 320x240 pixeli - Kabel USB
- Oprogramowanie do obróbki i przeglądania zdjęc Ulead VideoStudio 7
- Latarka w kształcie długopisu zasilana dwiema bateriami 1,5V AAA
- Dwie baterie typu AAA
- Obcinarka do preparatów
- Zestaw akcesoriów do przygotowywania preparatów 
(4 pojemniki z gotowymi preparatami, szkiełka preparacyjne, penseta)
- Pudełko z zestawem pięcu szkiełek gotowych do oglądania
- Plastikowy pojemnik na 10 szkiełek preparacyjnych
- Zasilacz - ładowarka siecowa na ~230V
- Gumowa osłona na mikroskop
- Poręczna walizka z tworzywa do transportu mikroskopu!
Zestaw jest zasilany z sieci ~230V dzięki zasilaczowi, który jest dostarczony do zestawu. 
Preparat jest oświetlany bardzo mocną diodą LED.
Ulead VideoStudio 7 jest programem, w którym można zrobić zdjęcie obserwowanego preparatu.

Odnośnik do odpowiedzi

Spytaj sprzedawcy, dla mnie dziwne to trochę chyba że jest więcej okularów niż wymieniono o innym przybliżeniu.

Z tech. punktu, to pewien jestem tylko tego, jeżeli są na raz 2 sztuki soczewek jedna o powiększeniu B i druga C to X wspólne powiększenie to B razy C

A tutaj coś no mi nie pasuje :P

Powiększenie tubusu nie podane i okularu może jednak prawdę mówią

Edytowane przez unlimited1991
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.