piotr1990 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Witam Na pewno jest tu pewna grupa co się już bawiła mikroskopami. Otóż chciałbym kupi w niedalekiej przyszłości ale nie wiem jaki wybrać. Wybór jest dość spory na allegro ale nie wiem czym się kierować. By obserwować komórki roślin to ile musi przybliżać? Najlepiej tradycyjny czy cyfrowy z kamera w środku? Na co trzeba uważać przy zakupie mikroskopu? I z jakich wy korzystacie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 (edytowane) uważaj na te za 100-300 zł elektroniczne z wbudowana kamerką i tych w zestawie z teleskopem - to szajs cena zazwyczaj jest miernikiem jakości, jeśli chcesz na prawdę sobie coś pooglądać musisz wydać na to sporo dość sporo kasy minimum 600 zł, żeby na prawdę nie żałować zakupu Ja np nie uznaję mikroskopu bez imersji i nigdy bym nie kupił takiego bez niej najlepsze moim zdaniem są właśnie takie tradycyjne za 600-1000 zł z okularem przez który można oglądać dwojgiem oczu Edytowane 1 Października 2011 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 ja kupiłem ten z lidla za 300zł, był spoko, nie wiem jak go porównywać do innych mikroskopów, ale pewnego razu kabel zaplątał mi się o oparcie siedzenia, przekręcam się na bok i pociągnęło mikroskop... mogę sprzedać dolną część nieuszkodzoną za 50 zł :D górna rozwalona, odpadła :< Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 http://www.teleskop.pl/product-pol-1152189...elementow-.html ja mam taki, jak na razie sprawuje się dobrze, tylko bakterii nie widać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 http://www.teleskop.pl/product-pol-1152189...elementow-.html ja mam taki, jak na razie sprawuje się dobrze, tylko bakterii nie widać Powiększenia bazowe: 80x, 200x Jak tym chcesz zobaczyć bakterie? Zalecane powiększenie to 1000x i powyżej. Oczywiście są pewne wyjątki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Thiomargarita_namibiensis jednak zrobienie takiego preparatu chyba w naszych polskich warunkach nie jest możliwe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxxx95 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Moim zdaniem nie kupuj z jednym okularem bo nie dasz rady patrzeć długo.Ja złapałem okazje i kupiłem trinookularowy Bresser 4 obiektywami za ok. 500zł nowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 A co sądzicie o tym? http://allegro.pl/mikroskop-edukacyjny-xsp...1838544295.html Zauważcie że ma fajne przybliżenie do 1024x opis produktu- Profesjonalny zestaw Mikroskop + Akcesoria Mikroskop i akcesoria w poręcznej walizce. Mikroskop umożliwia powiększenie od 40x do 1024x W zestawie znajdują się akcesoria do tworzenia preparatów oraz gotowe preparaty jak również przyrządy laboratoryjne, akcesoria do czyszczenia, przechowywania próbek itd Zawartość zestawu: - Mikroskop XSP-44 Kit - Trzy obiektywy: 4x, 10x, 40x - Okular elektroniczny (kamera USB) o rozdzielczości 320x240 pixeli - Kabel USB - Oprogramowanie do obróbki i przeglądania zdjęc Ulead VideoStudio 7 - Latarka w kształcie długopisu zasilana dwiema bateriami 1,5V AAA - Dwie baterie typu AAA - Obcinarka do preparatów - Zestaw akcesoriów do przygotowywania preparatów (4 pojemniki z gotowymi preparatami, szkiełka preparacyjne, penseta) - Pudełko z zestawem pięcu szkiełek gotowych do oglądania - Plastikowy pojemnik na 10 szkiełek preparacyjnych - Zasilacz - ładowarka siecowa na ~230V - Gumowa osłona na mikroskop - Poręczna walizka z tworzywa do transportu mikroskopu! Zestaw jest zasilany z sieci ~230V dzięki zasilaczowi, który jest dostarczony do zestawu. Preparat jest oświetlany bardzo mocną diodą LED. Ulead VideoStudio 7 jest programem, w którym można zrobić zdjęcie obserwowanego preparatu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Trzy obiektywy: 4x, 10x, 40x 1024 komputerowo czy 4x10x40=1024 ;D ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 sam nie wiem nigdy nie miałem mikroskopu ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 (edytowane) jego możliwości to od 40 do 1024 więc niby ten okular 4x mnoży się jego powiększenie przez nie wiem drugi na stałe zamontowany 10x, ale wtedy 40x razy 10x to nie jest 1024 Edytowane 6 Października 2011 przez unlimited1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 na pewno nie przybliża do 1024x? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Spytaj sprzedawcy, dla mnie dziwne to trochę chyba że jest więcej okularów niż wymieniono o innym przybliżeniu. Z tech. punktu, to pewien jestem tylko tego, jeżeli są na raz 2 sztuki soczewek jedna o powiększeniu B i druga C to X wspólne powiększenie to B razy C A tutaj coś no mi nie pasuje Powiększenie tubusu nie podane i okularu może jednak prawdę mówią Edytowane 6 Października 2011 przez unlimited1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Hmmm może się ktoś jeszcze wypowie tu w tej sprawie ;P ? Jest wogóle jakiś dobry mikroskop z kamerką czy one wszystkie są tylko takie do picu? Edytowane 7 Października 2011 przez piotr1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi