piotr1990 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Witam! Byłbym zainteresowany kupnem filtra odwróconej osmozy. http://growbox.pl/produkt/1456/system-odwr...-osmoza-ro-2-1/ Cenowo się całkiem nieźle prezentuje jak myślicie taki będzie odpowiedni? i o co chodzi z tym minimalnym odrzuceniem? "Minimalne odrzucenie - > 92% " Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Podobnej jakości filtry są na allegro za 139 zł. Sam taki mam i pewnie niczym nie różni się od tego, którego przedstawiłeś. Pamiętam, że był kiedyś temat na forum, gdzie wklejone były linki właśnie do tych tańszych filtrów. Poszukaj go, z tego co pamiętam, nie tylko ja jestem z tego tańszego modelu zadowolony. 60 zł zostaje w kieszeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 (edytowane) http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron-akw...1845864482.html A co o tym sądzicie? Będzie odpowiedni? Zapisuje cała aukcje tutaj w formie tekstu jak już przesuną aukcje do archiwum i nie bedzie możliwości odczytania jej. zestaw za 117,77 zł + koszt przysyłki. Osmoza Akwarystyczna RO3 75 GPD idealnie czysta woda w Twoim akwarium! teraz TYLKO 117,77zł ! filtr liniowy węglowy- 1 szt. liniowy polipropylen- 1 szt. obudowa membrany, membrana VONTRON 75 GPD- 1 szt. przyłącze i obejma, węzyk - 1 szt. instrukcja język polski .PDF do pobrania Wkład linowy z węglem granulowanym: średnica: 52 mm, długość 254 mm, max. przepływ: 283/24 l/h, max. ciśnienie: 6 bar, max. temp.: 520C, gwint wewnętrzny: 0,25 cala, żywotność 3600 litrów lub 2-3 miesięcy Wkład liniowy polipropylenowy: średnica:52mm, długość:254 mm, max. przepływ:250/24 l/h, max. ciśnienie: 6 bar, max temp.: 52 C, gwint wewnętrzny: 0,25 cala, żywotność 3600 litrów lub 2-3 miesięcy, Obudowa membrany, membrana wydajność 75 GPD ,pół-przepuszczalna membrana osmotyczna składa się z wielu warstw nawiniętych na perforowany trzpień umieszczony wewnątrz membrany, zanieczyszczona woda wtłaczana jest pod ciśnieniem na powierzchnię membrany, gdzie cząstki wody przenikają przez mikroskopijne pory membrany,zanieczyszczenia zostają wydzielone i odrzucone do odpływu. Zalecany czas eksploatacji w ukladach RO4, RO5, RO6, RO7: od 3-6 Lat. Zalecany czas eksploatacji w ukladach RO2, RO3 około roku. Wskazówki użytkowania: Podczas wymiany filtrów węglowych wstępnych należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne przepłukanie filtra w celu uniknięcia zanieczyszczenia membrany pyłem węglowym, co znaczni ograniczyłoby jej wydajność. Wymiana filtra węglowego liniowego: po wymianie filtra węglowego i mineralizatora należy starannie przepłukać filtr z pominięciem mineralizatora, w celu usunięcia pyłu węglowego, a tym samym zabezpieczenia mineralizatora przed uszkodzeniem. Podczas wymiany warto również dodatkowo zweryfikować poprawność działania zaworu zwrotnego przy membranie i zaworu czterodrożnego, po uruchomieniu układu sprawdzić wydajność i czystość wody poddanej osmozie. Albo coś takiego za 120zł?;P http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-...1850455415.html Osmoza akwarystyczna RO-3 z membraną 50 GPD ( wydajność 189 litrów na dobę ) + komplet 2 sztuk wkładów liniowych zapasowo Oferowany filtr posiada trzystopniowy proces uzdatniania wody, z których zasadniczym jest membrana oczyszczająca wodę na zasadzie odwróconej osmozy. Głównym zastosowaniem osmozy o takiej konstrukcji jest produkcja wody do celów akwarystycznych. Jakość wody uzyskiwanej z filtra zależy tylko od przepuszczalności zastosowanej membrany osmotycznej. W tej osmozie zastosowano membranę o wydajności 50 GPD (50 galonów na dobę, 1 galon = 3,78 litra) firmy VONTRON charakteryzującą się bardzo wysoką dokładnością filtracji. Membrany VONTRON to jedne z najlepszych i najdokładniejszych membran dostępnych na naszym rynku. 50 GPD = 189 litrów Zestaw który Państwo otrzymacie jest kompletny i gotowy do podłączenia. Zawiera: osmozę RO3 (filtr węglowy x 2 + wstępny mechaniczny x 2 + obudowa membrany), klipsy umożliwiające umocowanie osmozy do dowolnej pionowej powierzchni, membranę osmotyczną o wydajności 189 litrów na dobę, złączkę podłączeniową, ogranicznik ścieku podłączony do osmozy, klucz do odkręcania obudowy membrany, 5 metrów wężyka oraz instrukcję montażu urządzenia. Urządzenie jest montowane i podłączane poprzez szybkozłączki, a więc nie potrzeba żadnych dodatkowych narzędzi. Nie będzie żadnych problemów z zamontowaniem filtra. Gwarantujemy stały dostęp do wszystkich części zamiennych oraz materiałów eksploatacyjnych. Edytowane 1 Października 2011 przez piotr1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 W pierwszym zestawie masz wydajniejszą membranę, w drugim zapasowe filtry wstępne gratis. Ja mam membranę 50 GPD i napełniam baniak 5-litrowy w 70-75 minut (zależy to od temperatury wody i ciśnienia). Jeśli większa wydajność nie jest Ci potrzebna, nie ma sensu kupować membrany 75 GPD i wyższych. Generalnie te zestawy wiele się nie różnią. Co do żywotności filtrów i membrany - na pewno zależy to od czystości wody na wejściu. Ja ciągnę wodę z normalnej sieci wodociągowej (a nie z zamulonego jeziora ), zmieniam filtry co 6 miesięcy, membrana ma już ponad 2 lata, a tester dalej wykazuje miękką wodę Za rok pewnie zmienię najpierw tester, dla pewności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 To ja tak się wkręcę Ja od dłuższego czasu zastanawiałem się nad filtrem z membraną 100gpd, bo potrzebuje i do akwarium jak i do roślin. Normalnie podlewałem deszczówką, ale w tym roku musiałem kupić kilka baniaków za mało opadów . BTW: Zamontowałbym na stałe albo obok "kibelka" albo pod umywalką w szafce. Możecie coś polecić tj. gdzie najlepiej kupić i jaka firma: 1. Allegro 2. Jakiś sklep internetowy 3. Jakiś sklep w realu (ja z pomorskiego jak co ) Będę wdzięczny jeśli podacie + i - z własnego doświadczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 Leroy Merlin tam mają przy Auchan przy obwodnicy. Ale drogo więc chyba żeby pooglądać w realu ^^ RO 4 z 2 polipropylenowymi filtrami, 1 węglowym i 1 membraną starczy. Z demineralizatorem chyba sensu nie ma, w teorii membrana powinna oddzielić. Jak Piotr wyżej napisał cyt.: "50 GPD (wydajność 189 litrów na dobę) " to Ty chcesz wannę napełniać z 100GPD ? Niech by to było 10 litrów na dobę i tak starczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 3 Października 2011 Autor Share Napisano 3 Października 2011 ja tylko pytałem który model lepszy a nie że potrzebuje setki litrów dziennie. Nie wiem czy filtry różnią sie jakością destylacji czyli np że te tańsze gorzej oczyszczają wodę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Jak Piotr wyżej napisał cyt.: "50 GPD (wydajność 189 litrów na dobę) " to Ty chcesz wannę napełniać z 100GPD ? Niech by to było 10 litrów na dobę i tak starczy. To nie można powiedzieć że 180-190 l bo wszystko zależy od ciśnienia i temperatury. A będę robił małe zapasy żeby przywozić na działkę do torfowiska i innych roślin ( np. kaktusy) oraz jak napisałem akwa czyli koło 500 l Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Te 189 litrów to pewnie w warunkach laboratoryjnych, przy komputerowo sterowanym ciśnieniu i temperaturze I jak zapytasz producenta to odpowie "W sumie na 1000 prób raz tyle osiągnęliśmy" Ja na ciśnienie wody nie narzekam, a wyciągam na 50-tce ~4,1-4,3 litra na godzinę, czyli 100 litrów na dobę. Co ciekawe wcześniej ciśnienie miałem badziewne, a wyniki były takie same. Zresztą za ciśnienie w układzie w jakimś stopniu odpowiada też restryktor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 ta ale wodę w akwa 1/3 co 2-3 tygodnie się wymienia czy częściej ? a GPD to galony per dzień ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Dokładnie, ale mam jeszcze jeden zbiornik ( taki awaryjny ) i do niego też bym musiał nalewać wody, przy krewetkariach podmieniam wode tak 1/4 2 razy w tygodniu ( trochę przekrewetkowane? i zanieczyszczają wodę - myślę nad większym zbiornikiem ) i jak mówiłem po kilkadziesiąt litrów dziennie biore na działke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi