Skocz do zawartości

tani system RO

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Byłbym zainteresowany kupnem filtra odwróconej osmozy.

http://growbox.pl/produkt/1456/system-odwr...-osmoza-ro-2-1/

Cenowo się całkiem nieźle prezentuje jak myślicie taki będzie odpowiedni?

i o co chodzi z tym minimalnym odrzuceniem? "Minimalne odrzucenie - > 92% "

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnej jakości filtry są na allegro za 139 zł. Sam taki mam i pewnie niczym nie różni się od tego, którego przedstawiłeś.

Pamiętam, że był kiedyś temat na forum, gdzie wklejone były linki właśnie do tych tańszych filtrów. Poszukaj go, z tego co pamiętam, nie tylko ja jestem z tego tańszego modelu zadowolony.

60 zł zostaje w kieszeni. :)

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron-akw...1845864482.html

A co o tym sądzicie? Będzie odpowiedni?

Zapisuje cała aukcje tutaj w formie tekstu jak już przesuną aukcje do archiwum i nie bedzie możliwości odczytania jej.

zestaw za 117,77 zł + koszt przysyłki.

Osmoza Akwarystyczna RO3 75 GPD
idealnie czysta woda w Twoim akwarium!
teraz TYLKO 117,77zł !

filtr liniowy węglowy- 1 szt.
liniowy polipropylen- 1 szt.
obudowa membrany, membrana VONTRON 75 GPD- 1 szt. 
przyłącze i obejma, węzyk - 1 szt.
instrukcja język polski .PDF do pobrania 

Wkład linowy z węglem granulowanym: średnica: 52 mm, długość 254 mm, max. przepływ: 283/24 l/h, max. ciśnienie: 6 bar, max. temp.: 520C, gwint wewnętrzny: 0,25 cala, żywotność 3600 litrów lub 2-3 miesięcy
Wkład liniowy polipropylenowy: średnica:52mm, długość:254 mm, max. przepływ:250/24 l/h, max. ciśnienie: 6 bar, max temp.: 52 C, gwint wewnętrzny: 0,25 cala, żywotność 3600 litrów lub 2-3 miesięcy,
Obudowa membrany, membrana wydajność 75 GPD ,pół-przepuszczalna membrana osmotyczna składa się z wielu warstw nawiniętych na perforowany trzpień umieszczony wewnątrz membrany, zanieczyszczona woda wtłaczana jest pod ciśnieniem na powierzchnię membrany, gdzie cząstki wody przenikają przez mikroskopijne pory membrany,zanieczyszczenia zostają wydzielone i odrzucone do odpływu. 
Zalecany czas eksploatacji w ukladach RO4, RO5, RO6, RO7: od 3-6 Lat. 
Zalecany czas eksploatacji w ukladach RO2, RO3 około roku.
Wskazówki użytkowania: 
Podczas wymiany filtrów węglowych wstępnych należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne przepłukanie filtra w celu uniknięcia zanieczyszczenia membrany pyłem węglowym, co znaczni ograniczyłoby jej wydajność.
Wymiana filtra węglowego liniowego: po wymianie filtra węglowego i mineralizatora należy starannie przepłukać filtr z pominięciem mineralizatora, w celu usunięcia pyłu węglowego, a tym samym zabezpieczenia mineralizatora przed uszkodzeniem. Podczas wymiany warto również dodatkowo zweryfikować poprawność działania zaworu zwrotnego przy membranie i zaworu czterodrożnego, po uruchomieniu układu sprawdzić wydajność i czystość wody poddanej osmozie.

Albo coś takiego za 120zł?;P

http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-...1850455415.html

Osmoza akwarystyczna RO-3 z membraną 50 GPD
( wydajność 189 litrów na dobę ) + komplet 2 sztuk
wkładów liniowych zapasowo

Oferowany filtr posiada trzystopniowy proces uzdatniania wody, z których zasadniczym jest membrana oczyszczająca wodę na zasadzie odwróconej osmozy. Głównym zastosowaniem osmozy o takiej konstrukcji jest produkcja wody do celów akwarystycznych. 

Jakość wody uzyskiwanej z filtra zależy tylko od przepuszczalności zastosowanej membrany osmotycznej. W tej osmozie zastosowano membranę o wydajności 50 GPD (50 galonów na dobę, 1 galon = 3,78 litra) firmy VONTRON charakteryzującą się bardzo wysoką dokładnością filtracji. Membrany VONTRON to jedne z najlepszych i najdokładniejszych membran dostępnych na naszym rynku. 50 GPD = 189 litrów

Zestaw który Państwo otrzymacie jest kompletny i gotowy do podłączenia.
Zawiera: osmozę RO3 (filtr węglowy x 2 + wstępny mechaniczny x 2 + obudowa membrany), klipsy umożliwiające umocowanie osmozy do dowolnej pionowej powierzchni, membranę osmotyczną o wydajności 189 litrów na dobę, złączkę podłączeniową, ogranicznik ścieku podłączony do osmozy, klucz do odkręcania obudowy membrany, 5 metrów wężyka oraz instrukcję montażu urządzenia.
Urządzenie jest montowane i podłączane poprzez szybkozłączki, a więc nie potrzeba żadnych dodatkowych narzędzi. Nie będzie żadnych problemów z zamontowaniem filtra. Gwarantujemy stały dostęp do wszystkich części zamiennych oraz materiałów eksploatacyjnych.

Edytowane przez piotr1990
Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym zestawie masz wydajniejszą membranę, w drugim zapasowe filtry wstępne gratis. Ja mam membranę 50 GPD i napełniam baniak 5-litrowy w 70-75 minut (zależy to od temperatury wody i ciśnienia). Jeśli większa wydajność nie jest Ci potrzebna, nie ma sensu kupować membrany 75 GPD i wyższych.

Generalnie te zestawy wiele się nie różnią. Co do żywotności filtrów i membrany - na pewno zależy to od czystości wody na wejściu. Ja ciągnę wodę z normalnej sieci wodociągowej (a nie z zamulonego jeziora :) ), zmieniam filtry co 6 miesięcy, membrana ma już ponad 2 lata, a tester dalej wykazuje miękką wodę :) Za rok pewnie zmienię najpierw tester, dla pewności :D

Odnośnik do odpowiedzi

To ja tak się wkręcę:D

Ja od dłuższego czasu zastanawiałem się nad filtrem z membraną 100gpd, bo potrzebuje i do akwarium jak i do roślin. Normalnie podlewałem deszczówką, ale w tym roku musiałem kupić kilka baniaków za mało opadów :P. BTW: Zamontowałbym na stałe albo obok "kibelka" albo pod umywalką w szafce. Możecie coś polecić tj. gdzie najlepiej kupić i jaka firma:

1. Allegro

2. Jakiś sklep internetowy

3. Jakiś sklep w realu (ja z pomorskiego jak co :P)

Będę wdzięczny jeśli podacie + i - z własnego doświadczenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Leroy Merlin tam mają przy Auchan przy obwodnicy. Ale drogo więc chyba żeby pooglądać w realu ^^

RO 4 z 2 polipropylenowymi filtrami, 1 węglowym i 1 membraną starczy.

Z demineralizatorem chyba sensu nie ma, w teorii membrana powinna oddzielić.

Jak Piotr wyżej napisał cyt.: "50 GPD (wydajność 189 litrów na dobę) " to Ty chcesz wannę napełniać z 100GPD ?

Niech by to było 10 litrów na dobę i tak starczy.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Piotr wyżej napisał cyt.: "50 GPD (wydajność 189 litrów na dobę) " to Ty chcesz wannę napełniać z 100GPD ?

Niech by to było 10 litrów na dobę i tak starczy.

To nie można powiedzieć że 180-190 l bo wszystko zależy od ciśnienia i temperatury. A będę robił małe zapasy żeby przywozić na działkę do torfowiska i innych roślin ( np. kaktusy) oraz jak napisałem akwa czyli koło 500 l

Odnośnik do odpowiedzi

Te 189 litrów to pewnie w warunkach laboratoryjnych, przy komputerowo sterowanym ciśnieniu i temperaturze ;) I jak zapytasz producenta to odpowie "W sumie na 1000 prób raz tyle osiągnęliśmy" ;)

Ja na ciśnienie wody nie narzekam, a wyciągam na 50-tce ~4,1-4,3 litra na godzinę, czyli 100 litrów na dobę. Co ciekawe wcześniej ciśnienie miałem badziewne, a wyniki były takie same. Zresztą za ciśnienie w układzie w jakimś stopniu odpowiada też restryktor.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ale mam jeszcze jeden zbiornik ( taki awaryjny ) i do niego też bym musiał nalewać wody, przy krewetkariach podmieniam wode tak 1/4 2 razy w tygodniu ( trochę przekrewetkowane? i zanieczyszczają wodę - myślę nad większym zbiornikiem :D) i jak mówiłem po kilkadziesiąt litrów dziennie biore na działke :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.