Skocz do zawartości

pierwsza próba :)

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż jakieś 3 dni temu dokonałem pierwszego zabiegu in vitro. Mam kilka pytań z tym związane.

1. Do ilu dni mogę się spodziewać pleśni w pojemnikach jeśli się jakiś syf tam dostał

2. Pożywka jest bardzo gęsta ale powierzchnia bardzo "wodnista" XD czy to normalne? czy się coś psuje? a może po prostu to skroplona para która si dalej utrzymuje na zakrędce?

3. Jeśli nasiona są dobrze wysterelizowane to po ilu dniach powinno być widać że zaczynają kiełkować? (nie były używane żadne hormony)

4. Podobno bez 16godzinnego sztucznego światła roślinki/nasiona się wolniej rozwijają czy to prawda? a jeśli tak to o ile wolniej?

Odnośnik do odpowiedzi

Na wiele Twoich pytań nie ma jednoznacznych odpowiedzi,jak dla mnie in vitro to nie kończące się niespodzianki ;)

Więc tak:

1. Kontaminacja może nastąpić od kilku dni po złożeniu kultury, do nawet kilku miesięcy. Przy wprowadzaniu nasion zdarzało mi się że że po dłuższym czasie, kiedy wszystko wyglądało dobrze i nasiona zaczynały kiełkować, nagle pojawiała się pleśń, prawdopodobnie przemycona wewnątrz nasiona.

2. Woda na pożywce jest rzeczą normalną. Dobrze jest ją odlać z pojemnika lub odessać jakąś sterylną strzykawką, podczas zakładania kultury.

3. Kiełkowanie nasion to bardzo indywidualna sprawa. Najszybciej jak mi się zdarzyło to 5dni (muchołówki), bywa też ze trzeba czekać kilka miesięcy.

Np D. afra wykiełkowała mi jedna po 2 tyg., a po blisko 3mies. reszta nasion.

Po prostu nie ma na to reguły.

4. Światło jest istotną rzeczą. Optymalnie powinno być 16godz, najlepiej barwy zimno-białej (ja mam 6500K/ 20W/ 16h). Prawdopodobnie w gorszych warunkach rośliny będą się rozwijać, ale na pewno wolniej i będą mniej wybarwione. Kiedyś na próbę postawiłem pojemnik z rosiczkami na regale i rośliny rosły, szału nie było ale dawały radę...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.