tietoisuus Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Witam, chciałem podzielić się z wami moim schronieniem dla rosiczek z grupy petiolaris. Zbiornik to terrarium o wymiarach 60x40x30. Oświetlany trzema żarówkami T5 24W, 2x Grolux i 1x Philips Master TL5 865, odbłyśniki połączone są ze sobą jak widać na zdjęciu blaszkami z OBI, a całość wisi na łańcuchach, również z wymienionego wcześniej marketu, dzięki ich użyciu w każdej chwili mogę łatwo zmieniać wysokość oświetlenia. Świetlówki pracują od 7 rano do 23, podczas ich pracy temperatura wewnątrz utrzymuje się na poziomie 32 C, kiedy gasną automatycznie włącza się wąż grzewczy, którego parametrów nie znam, ponieważ dostałem go, pozwala on utrzymać temperaturę nocą na poziomie 26 C, wąż przyklejony jest do ścianek terra za pomocą silikonu akwarystycznego. Dno zbiornika wyłożyłem agrowłókniną, przez co woda podsiąka pomału do doniczek i nie muszą stać bezpośrednio w wodzie. Rośliny w większości świeżo zakupione więc nie będę prezentował zdjęć poszczególnych egzemplarzy, zapewne przedstawię je za kilka miesięcy, gdy rośliny nabiorą kolorków i wyglądu. Wilgotność panująca wewnątrz podczas włączonego oświetlenia utrzymuje się na poziomie 60%, a nocą wzrasta do 70%, na razie, póki jest miejsce, do jej podniesienia używam pojemniczka z keramzytem zalanego do połowy wodą. Na dniach zamontuję wentylator komputerowy, oraz okleję terra jakąś matą odbijającą światło. Rośliny: Drosera paradoxa Drosera petiolaris Drosera ordensis Drosera falconeri Drosera darwiniensis Drosera derbyensis Drosera fulva Edytowane 16 Stycznia 2012 przez tietoisuus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Ładnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Do oklejenia terrarium polecam folię imitującą lustro weneckie. Do kupienia na allegro w dziale motoryzacyjnym. Ma trzy zalety: odbija światło wewnątrz terra, stwarza "głębię" przez co wnętrze wydaje się być większe i przepuszcza mniej światła na pokój, co zdecydowanie pomaga w zaśnięciu Przy okazji zasłoni też te kable z tyłu terrarium. Edytowane 5 Października 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 O super, właśnie zastanawiałem się czego użyć, dzięki wielkie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saszajackson Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Podoba mi się Jeśli można wiedzieć gdzie kupiłeś roślinki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Mam nią oklejone dwa terraria i zdaje egzamin Jakby co, to służę pomocą bo jest troszkę problematyczna w oklejaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Zgrabne, rosiczki powinny dobrze rosnąć. Naprawdę mi się podoba. Jaras dobrze Ci doradza z folią, będzie o wiele lepiej wyglądało bez tych kabli widocznych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Pięknie!!! Widzę że nasze grono sympatyków 'Petiolaris Complex' pomału się powiększa... Ja mam oklejone odblaskowym kocem ratunkowym(taki jak w apteczkach pierwszej pomocy)sprawdza się w 100% Ps. a to kwitnące to co to jest? Edytowane 5 Października 2011 przez latos333 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 Pięknie!!! Widzę że nasze grono sympatyków 'Petiolaris Complex' pomału się powiększa... Ja mam oklejone odblaskowym kocem ratunkowym(taki jak w apteczkach pierwszej pomocy)sprawdza się w 100% Ps. a to kwitnące to co to jest? Drosera derbyensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 Podoba mi się Jeśli można wiedzieć gdzie kupiłeś roślinki ? Paradoxa jest od Carnisany, reszta z Carnivorii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Fajne, dobry pomysł z podgrzewaniem, choć jak zimą weszły by w stan spoczynku to tragedii by nie było. Ja właśnie swoje przeniosłem na najbardziej nasłoneczniony parapet by podnieść temperaturę panująca wewnątrz terra. Bardzo dobry pomysł z tym piaskiem kwarcowym na powierzchni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Drosera darwinensis, całkiem ładnie sobie radzie jak i reszta, na dniach podrzucę więcej zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crewptw Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Super!. Ja do ogrzania wnętrza swojego terrarium używam grzałki akwarystycznej osadzonej na dnie. Rośliny (młode dzbaneczniki) osadziłem wyżej na podeście. Woda lekko się podgrzewa i temperatura wewnątrz jest w granicach 30 C a wilgotność 60-70%. Oczywiście co jakiś czas otwieram terrarium, aby rośliny dostały świeżego powietrza. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi