Skocz do zawartości

HQI zamiast T5

Jaras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W niedługim czasie planuję zmianę oświetlenia w największym paludarium. O ile świetlówki zdają egzamin w niższych zbiornikach, to w wyższych powyżej 1m są po prostu mało wydajne.

Wybór padł na oświetlenie HQI. Z dostępnych w sprzedaży żarników upatrzyłem sobie te: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=6a...ID=eccc2d22d434

Całość zasilana elektronicznie.

I teraz pytanko; wystarczą dwie lampy 70W na paludarium o wymiarach 140x180x65 (wys/dł/gł)?

Odnośnik do odpowiedzi

Na Aqva-Light znalazłem taki oto zestawik: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=de..._p=ca6cbd2b5649

Całość składana jest chyba przez sklep, ale cenowo wychodzi korzystniej niż zakup specjalistycznych lamp tym bardziej, że posiadają elektroniczny układ zapłonowy i statecznik.

Martwi mnie troszkę szczelność tych halopaków przed wilgocią, gdyż oświetlenie mam zamiar zamontować we wnętrzu paludarium.

Tak czy siak ponawiam pytanie z pierwszego postu i prosiłbym o opinie osób, które miały już kontakt z HQI ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw kupiony :) Całość zakupiona w Aqva_Light, cena 520 zł

Pierwsze pomiary luxomierzem zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie.

Dla porównania natężenie światła w odległości 40cm od źródła światła wynosi 1900 luxów dla zestawu T5 2x39W, a natężenie dla zestawu HQI 2x70W wynosi 5000 luxów w odległości 1m (dla jednego żarnika) !

Jak dla mnie rewelacja :D

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw kupiony :) Całość zakupiona w Aqva_Light, cena 520 zł

Pierwsze pomiary luxomierzem zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie.

Dla porównania natężenie światła w odległości 40cm od źródła światła wynosi 1900 luxów dla zestawu T5 2x39W, a natężenie dla zestawu HQI 2x70W wynosi 5000 luxów w odległości 1m (dla jednego żarnika) !

Jak dla mnie rewelacja :D

Nie polegałbym na wskazaniach luxomierza. Do niedawna myśalałem podobnie ale już kiedyś o tym pisałem, że luxomierze badają natężenie światła w tylko dla pewnego obszaru spektrum. http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...0&hl=pomiar

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem ciekaw jak całość sprawdzi się w praktyce i to nie tylko pod kątem wzrostu roślin, ale również działania samych żarników. W teorii powinny działać ok. 3 lat na układzie elektronicznym.

Jeśli to prawda, eksploatacja HQI będzie o wiele tańsza niż typowych zestawów ze świetlówkami liniowymi. Pomijając oczywiście koszt zakupu całego zestawu ;)

Na razie mam dylemat jeśli chodzi o montaż samych obudów. Halopaki posiadają stopień ochrony IP44, co troszkę dyskwalifikuje je do umieszczenia wewnątrz terrarium.

Niby mają jakąś uszczelkę na przedniej szybie, ale nie dolega ona zbyt dobrze, więc raczej nie uchroni żarników przed wilgocią.

Tak więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie ich na górnej szybie.

Odnośnik do odpowiedzi

Od prawie roku używam HQI 150W (''oprawa'' IP65, żarnik OSRAM TS EXCELLENCE 5600K) do części roślin i sprawdza się dobrze, na pewno zdecydowanie lepiej niż świetlówki. Dzbaneczniki wybarwiają się wzorowo ;) i dobrze rosną.

Ogólnie mogę wszystkim polecić korzystanie z tego typu oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem ciekaw jak całość sprawdzi się w praktyce i to nie tylko pod kątem wzrostu roślin, ale również działania samych żarników. W teorii powinny działać ok. 3 lat na układzie elektronicznym.

Jeśli to prawda, eksploatacja HQI będzie o wiele tańsza niż typowych zestawów ze świetlówkami liniowymi. Pomijając oczywiście koszt zakupu całego zestawu ;)

Na razie mam dylemat jeśli chodzi o montaż samych obudów. Halopaki posiadają stopień ochrony IP44, co troszkę dyskwalifikuje je do umieszczenia wewnątrz terrarium.

Niby mają jakąś uszczelkę na przedniej szybie, ale nie dolega ona zbyt dobrze, więc raczej nie uchroni żarników przed wilgocią.

Tak więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie ich na górnej szybie.

Zawsze możesz użyć silikonu na wysokie temp. i dodatkowo uszczelnić. Ja bym się troche obwiał, że szyba z palaudarium może pęknąć jeśli położysz na. Ogólnie ciekawe jak ci to wyjdzie, no i mały problem to jeśli się ma jedeno nad drugim, przy świetlówkach trzeba niewiele miejsca (5cm) tytaj jednak pewnie z 10-15 cm wysokości ma oprawa ?? Jak już zamontujesz to poprosze o zdjęcia :)

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście świetlówki są "niższe" niż oprawy halogenów, co czyni je bardziej funkcjonalnymi. Tylko pytanie ile świetlówek musiałbym mieć na wysokości 140 cm by małe rośliny znajdujące się na dnie terrarium dostały odpowiednią ilość światła? Obecny zestaw świetlówek (4x24W + 2x39W zawieszone na różnych wysokościach) niestety nie jest wystarczający, a dokupienie kolejnych mija się z celem. Właśnie dlatego wybrałem HQI.

Halopaki razem z pałąkiem mają ok. 20 cm. więc nie jest tragicznie. Na próbę dałem je na szybę z prowizorycznym dystansem. Światło rozchodzi się bardzo ładnie po całym zbiorniku, jest bardziej naturalne niż w przypadku świetlówek co za tym idzie zieleń jest bardzo soczysta. W najniższym miejscu luxomierz wskazuje 3500 lux więc i tak jest lepiej niż w przypadku świetlówek ;)

Chyba dam sobie spokój z wpychaniem lamp do wnętrza terrarium. Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony. Zdjęcia oczywiście będą gdy już wszystko będzie gotowe ;)

Na razie fotki poglądowe:

Cień na rośliny rzucają zawieszone zestawy T5, więc nie brać tego pod uwagę :P

post-4613-1318593287_thumb.jpg post-4613-1318593304_thumb.jpg

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Bardzo mi się podoba :) Wydaje mi się że jeśli zrezygnyjesz z umieszczenia tych lamp w środku to ciężko będzie osiagnąć odpowiednio wysoką temp dla dzbanków nizinnych, a ilosć światła które dociera do roslin tez bedzie mniejsza. A poza tym gdzie kupiłes prowadnice do szyb ?

Edytowane przez Piter89
Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Bardzo mi się podoba :) Wydaje mi się że jeśli zrezygnyjesz z umieszczenia tych lamp w środku to ciężko będzie osiagnąć odpowiednio wysoką temp dla dzbanków nizinnych, a ilosć światła które dociera do roslin tez bedzie mniejsza. A poza tym gdzie kupiłes prowadnice do szyb ?

Generalnie w terrarium mam mieszaninę nizinnych i pośrednich. Z tego co wiem, nizinne poradzą sobie bez dogrzewania. Fly guy trzyma kilka nizinnych w piwnicy więc tym bardziej u mnie powinny dać radę.

Jeśli się mylę, zawsze mogę wrzucić kabel grzewczy.

A prowadnice kupiłem na allegro. Niestety nie pamiętam już od kogo..

Odnośnik do odpowiedzi

Oo HQI też terra będzie się grzało, choć oczywiście mniej niż jakby były wewnątrz. Generalnie wygląda to bardzo ładnie, jak wyjmiesz podwieszone świetlówki to będzie jeszcze lepiej. Rośliny powinny spokojnie dać radę, nizinne zazwyczaj nie wymagają aż tyle światła co wysokogórskie. Ponieważ terra jest w pokoju, to z temperaturą tez powinno być ok. Oczywiście zimą będą rosły wolniej, ale większość nizinnych to straszne wielkoludy, więc nie powinno Ci to przeszkadzać :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Wracając do lamp; zmieniłem koncepcję i halopaki powędrowały do terrarium. Obudowy są dość szczelne i obyło się bez paćkania silikonem. Jak na razie lampy pracują bez żadnych zastrzeżeń.

Poniżej kilka obiecanych fotek z gotowym oświetleniem.

post-4613-1320433486_thumb.jpg post-4613-1320433493_thumb.jpg

post-4613-1320433518_thumb.jpg

post-4613-1320433509_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz napisać takie porównianie ...

1. ilość lumenów gdy wisiały na zewnątrz

2. ilość lumenów gdy wiszą w środku

To dało by jakieś zobrazowanie ile traci się przez szybe :) ??

Ja i tak po tym co czytałem na temat mierników jestem bardzo sceptyczny jeśli chodzi o mierzenie nimi światła dla roślin. Sam z chęcią bym sprawdził dla porównania jak to się ma u mnie ... Ale widać na oko, że jeśli chodzi o odległość to na pewno HQI sprawdzają się lepiej niż świetlówki !!

Podoba mi się ta szafeczka :D Pytanie czy masz uszczelki na przesuwanych drzwiczkach ??

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.