fly guy Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Bardziej to pewnie pasuje do działu "rok z życia", choć chciałbym żeby rosło to dłużej niż przez rok. Dziełem to tego nazwać nie można, to raczej koncepcja hodowli cephalotusa, gdy ma się niezagospodarowane akwa. Wystrój żaden, ale nie o to mi chodziło. Moim CF nie bardzo podobało się umiejscowienie razem z dzbanecznikami i heliamforami, chyba nie lubią częstego zraszania. A że w akwa na zdjęciach rosiczkom z grupy petiolaris było za zimno i powędrowały na południowy nagrzany parapet to innego akwa, to mam miejsce by poeksperymentować: Moją inspiracją był ten temat: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=24332&hl= Kolejne fotki wrzucę za 8 lat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Jedno słowo POWODZENIA Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Bardzo fajnie. Jak zwolni mi się akwa to też tak zrobię Jakie masz tam oświetlenie? PS. Chyba za 20 lat @ Mógłbyś opisać warunki? Edytowane 6 Października 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 A zastosowałeś jakiś drenaż na spód aby torf nie gnił? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 Martin Hingst napisał, że roślinę ma około 8 lat. Oświetlenie 3 x 24W. Warunki? Nie znam, powstało wczoraj, trzeba poczekać aż się mikroklimat wytworzy Jak się już wszystko ustabilizuje i będzie wszystko optymalnie ustawione (częstotliwość pracy wiatraczka itp) to dam znać. Drenaż - jest Poza tym podlewanie niestety od góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Martin Hingst w zbiorniku uprawia jeszcze u. blanchetii, ładny efekt to daje z tymi kwiatami w tle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Zgadza się, fajnie wygląda to z pływaczami, ja nie wiem czy jednak nie miałbym dla nich za sucho. Może w przyszłości coś dosadzę. Na razie pozytywne wieści, jedna z 2 największych roślinek się zaaklimatyzowała, właśnie puszcza młode: Druga z większych prawie cała padła, na szczęście wypuściła obok starego nowy stożek wzrostu. Warunki w tym zbiorniku: Temperatura noc-dzień 18-25 st C, wilgotność 70-100 %, przewiew 12V PC fan co 1-2 godziny 15 minut za dnia, oświetlenie świetlówki 3 x 24W 14 ha/dobę, podlewanie raz na dwa dni - właściwie to zraszanie z samego rana takim większym kwazarem. Podlewanie w inny sposób nie wchodzi w grę, bo większe krople topią piasek i zostałby głównie torf na wierzchu. Na razie przy dobrym przewiewie roślinom to odpowiada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Żeby nie szukać za długo wrzucam fotkę na podstawie , której sam nabrałem ochoty, żeby zrobić to co FlyGuy: http://img187.imageshack.us/img187/6826/cf1tj2.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Na razie sukces w 3/5. Tzn. 3 rośliny przyjęły się nieźle, dwie kiepsko. Wrzucam fotki tego większego cefala, który pierwszy zaczął puszczać nowe zalążki. Zielone pułapki to "nówki". Jeden mały cefal tez zaczyna puszczać dużo większe pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 To naprawdę ciekawe jak osobniki pochodzące z różnych źródeł zareagowały na ten projekt. 3 sztuki z jednej dostawy rosną super, o wiele lepiej niż w jakichkolwiek innych warunkach, 2 z innego źródła ledwo zipią i czekam kiedy padną. Całość będę musiał trochę podnieść w górę, bliżej świetlówek, bo warstwa podłoża wydaje się zbyt cienka. Więc układ górek trochę się zmieni. Jak dobrze pójdzie, to w życiu nie będę czekał tyle co pomysłodawca (Martin Hingst). Największy okaz przez 5,5 miesiąca podrósł o około 150%. Zresztą sami możecie porównać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Jakiś miesiąc temu do CF dołączyły nowe rośliny dorzuciłem kilka małych cefali i pływacze: Utricularia livida Utricularia calycifida Utricularia sandersonii I rzut oka na całość . Za dnia temperatura dochodzi do 30 st C - ciekawe, jak rośliny to zniosą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Świetnie to wszystko wygląda na tym piasku. Gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Jestem pod ogroooooooomnym wrażeniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Na razie to dopiero początki. Gdzie mu tam do tego Hingsta. Cieszy to, że cefalki ładnie się rozrastają, piasek i tak z czasem porośnie zielony mech, pływacze się rozrosną i powinno być ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Zapiera dech w piersiach. Naprawdę bardzo mi się podobają Twoje projekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi