Skocz do zawartości

Kot + Topsin

oftza

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu na mojej roślince zauważyłam pleśń. Ze względu na kota, zastosowałam najpierw metody naturalne, znalezione na tym forum. Niestety, nie pomogło. Kupiłam więc Topsin, środek wielokrotnie polecany pleśń. Ale mam pewne obawy. Roślinki stoją u mnie w sypialni, a, jak wiadomo, jest to miejsce, w którym kicia przebywa bardzo chętnie. Na razie co prawda roślinek nie podgryzała, ale nie wiem co się urodzi w kociej głowie. Zamknięcie jakiegokolwiek pomieszczenia w mieszkaniu skutkuje zawsze miauczeniem aż do otwarcia drzwi. I stąd moje pytanie: czy Topsin jest tak szkodliwy, że jako roztwór 0,1% mógłby zrobić mojemu kotu krzywdę? W ulotce i w necie jest tylko napisane: "Okres zapobiegający zatruciu - nie dotyczy". I w sumie właśnie przez ten zapis mam wątpliwości.

Bo jeśli jednak mogłoby się coś futrzakowi stać, musiałabym wywieźć roślinkę w miejsce bez kota, czego wolałabym jednak uniknąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znasz jakiegoś Wietnamczyka to zapytaj o przepisy na danie z kota. :) A tak bardziej poważnie to kot jest zwierzem wiecznie upalonym i różne pomysły przychodzą mu do łba, ale jeśli nie podgryzał roślin do tej pory to raczej nie zacznie tego robić.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, kotom różne rzeczy w głowie. A nie naćpa się na przykład wąchając roślinkę? Bo ugryzień nie ma, ale czy kotka nie wącha przez pół dnia mojej hodowli jak mnie nie ma, to już nie wiem...

Odnośnik do odpowiedzi

Zawartość topsinu:

"Zawartość substancji aktywnej:

tiofanat metylowy o-fenylenobis[4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu

(związek z grupy benzimidazoli)"

Niektóre uwagi:

"Działa szkodliwie przez drogi oddechowe i po połknięciu.

Może powodować uczulenie w kontakcie ze skórą."

Jako że kota łatwiej otruć, niż człowieka, a tutaj dla człowieka ostrzeżenie jako takie, to kotu też może zaszkodzić.

Z drugiej strony googlując grupę benzimidazoli, znalazłem maść do od robaczywienia kotów i psów (tyle że inny związek, nie ten sam).

Ja bym uważał i zamknął. Alb muaw teraz, albo cisza przez resztę czasu, jeśli jednak szkodzi.

A taką śmieszną stronę znalazłem przy okazji http://kocia_stronka.republika.pl/rosliny_trujace.html

Może już masz bezszelestnego zabójcę w domu.

Odnośnik do odpowiedzi

Od wąchania nic jej nie będzie. Co do gryzienia to sądzę, że musiałaby zjeść furę liści na które wylałabyś z 1/5 fiolki.

Szczegóły co do toksyczności, skutków wziewu, połknięcia, dawki krytyczne, itp. są w tym dokumencie: http://www.sumiagro.pl/pobierz/karta/Topsin_M_500_SC.pdf

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, ale koty to takie cieniasy są, że matka kupiła krople na pchły, dla psów (chciała je podać dokarmianym na zewnątrz dachowcom).

Dobrze że nie podała, bo toksyczne dla nich, by zdechły :D wyrzuciła krople od razu ^^

Więc jeśli człowieka tkanki jakiekolwiek podrażnia, to kot od razu może mieć ciężkie uszkodzenie nerek, zgon i inne ciekawe rzeczy.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, jednak schowam roślinkę. A tak mniej więcej ile mam wytrzymać z miauczącym pod drzwiami futrzakiem?

Tak żeby się substancje toksyczne zneutralizowały i mi kota nie zatruły...

A co do pozostałych kwiatów w domu, to już taką listę roślin niebezpiecznych w rękach miałam - nie mam nic, co mogłoby zagrozić mojemu kotu. :) Trzeba dbać o zwierzę, które się do swego domu przynosi...

Odnośnik do odpowiedzi

KARTA CHARAKTERYSTYKI PREPARATU NIEBEZPIECZNEGO  

Topsin – M 500 SC

Data wydania 02.2007 Data aktualizacji 22.08.2008

Karta Charakterystyki Preparatu Niebezpiecznego jest zgodna z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2007 r. w sprawie kart

charakterystyki (Dz. U. z 2007, Nr 215 , poz.1588) oraz Rozporządzeniem WE 1907/2006 z 18.12.2006 - REACH

LC50 (szczur, inhalacja): 2,25 mg/L (4h) Działanie drażniące na skórę (królik): negatywny Działanie drażniące na błony śluzowe (królik): negatywny Działanie uczulające (świnka morska): negatywny Mutagenność (test Ames’a): negatywny (substancja czynna) Aberacje chromosomalne (test CHL): pozytywny (substancja czynna) Test „micronucleus” (mysz): negatywny (substancja aktywna) Badania UDS: negatywne (substancja aktywna) Działanie kancerogenne: negatywne (mysz i szczur, substancja aktywna)

Może to coś pomoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.