madzia865 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 niedawno liście muchołówki zaczęły tak jakby usychać, wie ktoś co się może z nią dziać? siedzi w temp pokojowej jest niedoświetlana sztucznie woda jest dolewana na podstawkę, ziemia to torf kwaśny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Prawdopodobnie przelanie. Ogranicz częstotliwość lania wody (tym bardziej, że obecna pogoda nie obliguje do obfitego podlewania). Na przyszłość; lepiej sadzić w mieszance torfu ze żwirem (2:1). Edytowane 7 Października 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madzia865 Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 a zimować kiedy trzeba ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Jak sama nazwa wskazuje, zimą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Od późnej jesieni do wczesnej wiosny (październik - marzec) w temp. 3-10°C. Podlewać trzeba, aby podłoże było wilgotne, nie mokre. kurde, szybszy byłeś Edytowane 7 Października 2011 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Nie za długie to zimowanie proponujesz? Trzy miesiące w zupełności wystarczają. Ja zimuję zwykle od początku grudnia do końca lutego, ale bardziej patrzę za okno niż w kalendarz. No i kondycję roślin trzeba obserwować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Na większości stron internetowych jest tak napisane. A co do praktyki to jeszcze nic nie zimowałem Edytowane 8 Października 2011 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 A ja już zimuję bananowca i ma ładniejsze liście od sztucznego doświetlania niż od słońca w szklarni w lato Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Na większości stron internetowych tak pisze. A co do praktyki to jeszcze nic nie zimowałem Jest napisane, a po za tym skoro jeszcze nigdy nie zimowałeś, to czemu udzielasz komuś rad na ten temat? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 (edytowane) zgadam sie Kosa1984 ja tam nie patrze na kalendarz tylko na pogode dziś juz pogoda nie jest rewelacyjna zimno jak tak sie bedzie utrzymywac pogoda to za nie cały miesiac zaczne zimowac . w tamtym roku zimowałem w połowie listopada do końca stycznia Edytowane 8 Października 2011 przez kubusszerokopasmowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madzia865 Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 dzięki za inf a właśnie mam taki dylemat czy jak roślinka zimuje trzeba doświetlać sztucznie czy wystarczy zwykłe słońce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Jeśli ma obniżoną temperaturę wystarczy zwykłe słońce. pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi