Skocz do zawartości

Kleić akrylem?

Tough

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moim terrarium pękła tylna szyba i muszę ją wymienić, problem w tym, że nie sprawdziłem czy mam silikon, a mam tylko akryl neutralny. Na opakowaniu jest napisane "plastyczno-elastyczny". Myślicie, że idzie tym przykleić nową szybę? Używał kiedyś ktoś tego do takich celów?

Czekam na odpowiedź, bowiem rośliny muszą jak najszybciej trafić do gotowego terra.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisał maklerw, akryl służy do uszczelnień. Musi to być silikon o utwardzeniu kwaśnym. Najlepiej akwarystyczny lub szklarski.

Musi być kwaśny? Taki mam, ale on wali octem na kilometr, dlatego wolę użyć neutralnego, chyba że on ma inne właściwości?

Odnośnik do odpowiedzi

Aj narzekasz ;) Ja wklejałem szyby do swojego kolosa kwaśnym i jeszcze żyję :P Chociaż muszę przyznać, że Den Braven którego wtedy używałem nie śmierdział tak mocno jak te wszystkie Soudale i inne wynalazki.

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje Ci tylko otwarcie okna i wietrzenie pokoju ;)

Jak już mowa o silikonie, swoje terra kleiłem tym: http://www.denbraven.pl/produkt.php?idp=57...p;zastosowania=

Cena ok 24 zł za kartusz, ale wart zakupu.

Klejąc terrarium postaraj się tak docisnąć szyby, by między nimi była ok. 1mm warstwa silikonu. Jeśli tego nie dopilnujesz, cała spoina wylezie na boki i szyba będzie trzymać się tylko na tym.

Sprawdzone na szklanej półce do terrarium ;)

Przed klejeniem usuń dokładnie stary silikon i odtłuść miejsce klejenia np. acetonem lub innym specyfikiem.

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.