Tough Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Witam. W moim terrarium pękła tylna szyba i muszę ją wymienić, problem w tym, że nie sprawdziłem czy mam silikon, a mam tylko akryl neutralny. Na opakowaniu jest napisane "plastyczno-elastyczny". Myślicie, że idzie tym przykleić nową szybę? Używał kiedyś ktoś tego do takich celów? Czekam na odpowiedź, bowiem rośliny muszą jak najszybciej trafić do gotowego terra. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Jeśli duża to lepiej nie choć przez jakiś czas będzie trzymać to jednak silkikon do uszczelniania a nie do klejenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 Wymiary szyby to 122 x 57 cm, jakaś ogromna nie jest, ale chyba lepiej zaczekam do poniedziałku. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Tak jak pisał maklerw, akryl służy do uszczelnień. Musi to być silikon o utwardzeniu kwaśnym. Najlepiej akwarystyczny lub szklarski. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 Tak jak pisał maklerw, akryl służy do uszczelnień. Musi to być silikon o utwardzeniu kwaśnym. Najlepiej akwarystyczny lub szklarski. Musi być kwaśny? Taki mam, ale on wali octem na kilometr, dlatego wolę użyć neutralnego, chyba że on ma inne właściwości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Musi byc kwasny. Tylko taki dobrze poradzi sobie szklem. Inne prawdopodobnie na chwile tez by trzymaly ale na dluzsza mete by sie rozlazlo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 Musi byc kwasny. Tylko taki dobrze poradzi sobie szklem. Inne prawdopodobnie na chwile tez by trzymaly ale na dluzsza mete by sie rozlazlo. No to mam lipę, bo terra stoi w pokoju i jak użyję kwasowego to się uduszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Aj narzekasz Ja wklejałem szyby do swojego kolosa kwaśnym i jeszcze żyję Chociaż muszę przyznać, że Den Braven którego wtedy używałem nie śmierdział tak mocno jak te wszystkie Soudale i inne wynalazki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 No to mnie dobiłeś, akurat mam Soudale, akryle są Den Bravena. Jeszcze jakby Twój pokój był taką klitką jak mój to może pisałbyś co innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Pozostaje Ci tylko otwarcie okna i wietrzenie pokoju Jak już mowa o silikonie, swoje terra kleiłem tym: http://www.denbraven.pl/produkt.php?idp=57...p;zastosowania= Cena ok 24 zł za kartusz, ale wart zakupu. Klejąc terrarium postaraj się tak docisnąć szyby, by między nimi była ok. 1mm warstwa silikonu. Jeśli tego nie dopilnujesz, cała spoina wylezie na boki i szyba będzie trzymać się tylko na tym. Sprawdzone na szklanej półce do terrarium Przed klejeniem usuń dokładnie stary silikon i odtłuść miejsce klejenia np. acetonem lub innym specyfikiem. Edytowane 8 Października 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Szyba doklejona, na szczęście nie śmierdzi tak mocno jak myślałem. ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi