Skocz do zawartości

Sarraceniaceae of ...

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie trafiła do sprzedaży dwutomowa monografia autorstwa: Stewart McPherson, Donald Schnell, Andreas Wistuba, Andreas Fleischmann , Joachim Nerz, pod tytułem "Sarraceniaceae of North America" oraz "Sarraceniaceae of South America".

Cena dość wysoka ale myślę, że pozycja warta uwagi. Z niecierpliwością wyczekuję już przesyłki :)

son1.jpg son2.jpg

Książki zamawiamy tutaj: http://www.redfernnaturalhistory.com/books

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Wreszcie monografia trafiła i do mnie :)

Dwie cegły liczące łącznie około 1200, bogato ilustrowanych stron. Potężna dawka nowych informacji i zmian (szczególnie w przypadku kapturnic).

Jaka zawartość?

Klasycznie - wstęp, omówienie ogólne danej rodziny, rodzaju - zasięg ogólny, środowisko życia, sposób połowu, budowa rośliny, historia odkryć itp. Dalej opisy poszczególnych gatunków.Na opis gatunku składa się przedstawienie środowiska życia (dość dokładne lokacje np. do konkretnych tepui), morfologia rośliny, cechy szczególne, itp.

Dalej przechodzimy do opisów konkretnych podgatunków, form itp. W przypadku kapturnic znajdziemy informacje inwentaryzacyjne na temat statusu występowania danej rośliny (również w Europie - S. purpurea), informacje o ekspansywności rośliny, sporo tabel porównawczych (pseudokluczy) do oznaczenia trudniejszych przypadków np. S. rubra, S. purpurea, klucze do oznaczania gatunku na podstawie płatków korony itp.

Wszystkie podgatunki, warianty i odmiany opisane i bogato zilustrowane! Warto tu wspomnieć, że opisano również chyba wszystkie naturalne krzyżówki heliamphor i kapturnic. Jako podsumowanie znajdziemy luźne informacje na temat zaleceń hodowlanych, status ochrony,luźne opisy (wizytówki) laboratoriów i "farm hodowlanych".

Dwa tomy są treściowo odseparowane i nie stanowią jakiejś mocno spójnej całości, dlatego miłośnicy helek mogą spokojnie kupić tom pierwszy, a miłośnicy kapturnic tom drugi. Ja oczywiście polecam oba tomy. Przestrzegam jednak, że jest to literatura dla zaawansowanych hodowców albo raczej raczej maniaków ;) Na temat hodowli tych roślin nie znajdziemy nic szczególnego!

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.