adamoon Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 mam jeszcze pytanie, czy zamiast czipsów mogę użyć trocin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 (edytowane) A ile światła ma podczas gdy śniegu jest kilkanaście cm? Też zero. Nie opryski, tylko żeby ziemia była mokra, przesychała sobie i znów troszeczkę podlać. Oszczędnie jak z kaktusem Skoro do ogólnych roślin polecana jest czy kora, czy gałązki świerkowe czy inne, to też w jakimś stopniu spełni zadanie. Edytowane 22 Października 2011 przez unlimited1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Co jaki mniej wiecej okres czasu podlewa sie zimujacego kaptura? Wiem, ze dac przeschnac trzeba, ale mniej wiecej ile to trwa? Bo idealnym miejscem bylby parapet w altance. Ale to dzialka znajomego i we. chodzenie tam co 2 dzien byloby klopotliwe ;( Edytowane 6 Listopada 2011 przez Kimi150 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 raz miesiącznie powinno starczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Nie opryski, tylko żeby ziemia była mokra, przesychała sobie i znów troszeczkę podlać. Oszczędnie jak z kaktusem Zimujących kaktusów nie podlewa się BTW: Jak napisał maklerw podlewanie co miesiąc powinno starczyć, ale pamiętaj jak nie będzie śniegu to czymś przykryj lub zasyp trocinami by przypadkiem nic nie zamarzło Edytowane 6 Listopada 2011 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 No to mnie zaskoczyliscie, nie powiem. Myslalem, ze z tydzien to max . Dzieki;) A chipsy mam takie jak napisalem wczesniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Co jaki mniej wiecej okres czasu podlewa sie zimujacego kaptura? Wiem, ze dac przeschnac trzeba, ale mniej wiecej ile to trwa? Bo idealnym miejscem bylby parapet w altance. Ale to dzialka znajomego i we. chodzenie tam co 2 dzien byloby klopotliwe ;( Wiele zależy od miejsca zimowania, wielkości doniczki i wielkości rośliny. Raz będzie to miesiąc a raz dwa tygodnie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Oczywiście, że tak. Marrom ma rację w 100%. Raz na miesiąc to stanowczo za rzadko. Dla przykładu- gdybym u siebie podlewał raz na miesiąc (doniczki 9x9x10) to mógłbym sobie napar z suszu kapturnicowego parzyć Generalnie im większa donica, tym rzadziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 czyt.: większa powiększa w którą może zostać zaabsorbowana woda na późniejsze użycie przez kapturka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 Moja doniczka ma ok. 12cm sednicy i 8cm wysokosci. A jak w koncu ma sie sprawa z nawadnianiem? Jedni radza podlewac, inni zraszac, a moze do podstawki az nasiaknie i wylac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Osobiście jestem za zraszaniem powierzchni torfu. I nie dziw się, że jest wiele "szkół" zimowania. Zimowanie to metoda prób i błędów, nie da się tego opisać jednym wzorem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi