Skocz do zawartości

kokornak

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma tą rośline w ogradzie lub miał z nią do czynienia ?? Chodzi mi o ustalenie kilku rzeczy.

1. Czy roślina wytwarza nektar na łodygach i liściach ?

2. Czy lisice lub kłącze są pokryte włoskami jak by rzepem, tak że czepia się odrobine ubrania (nie jak rzep ale delikatniej) ??

3. Czy śmierdzi (tak słyszałem) ?

Pytam się bo od kilku lat w pewnym miejscu poszukje rośliny opisywanej przez ludzi ... Nie wiem czy to możliwe ale albo ludzie opisują saracenie lub dzbanecznika w polskim środowisku lub też mają właśnie na mysli kokornak, czy też może jakś inna roślina podszywa się pod zainteresowania tego forum ...

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś ma tą rośline w ogradzie lub miał z nią do czynienia ?? Chodzi mi o ustalenie kilku rzeczy.

1. Czy roślina wytwarza nektar na łodygach i liściach ?

2. Czy lisice lub kłącze są pokryte włoskami jak by rzepem, tak że czepia się odrobine ubrania (nie jak rzep ale delikatniej) ??

3. Czy śmierdzi (tak słyszałem) ?

Pytam się bo od kilku lat w pewnym miejscu poszukje rośliny opisywanej przez ludzi ... Nie wiem czy to możliwe ale albo ludzie opisują saracenie lub dzbanecznika w polskim środowisku lub też mają właśnie na mysli kokornak, czy też może jakś inna roślina podszywa się pod zainteresowania tego forum ...

Specjalnie się nie orientuje, ale:

Kokornak (Aristolochia L.) ? rodzaj ok. 500 gatunków bylin i pnączy (w tym również rośliny o organach pułapkowych) należący do rodziny kokornakowatych[2]. Gatunkiem typowym jest Aristolochia rotunda L

Gatunki flory Polski:

Kokornak powojnikowy, k. powojnikowaty (Aristolochia clematitis L.) ? gatunek z rodziny kokornakowatych. Zasięg naturalny obejmuje Europę środkową i południową oraz rejon Kaukazu i Azji Mniejszej. Poza tym szeroko rozpowszechniony i zdziczały z dawnych upraw[2]. W polskiej florze gatunek ma status archeofita[3]. Występuje w dolinach Odry i Wisły oraz w ich sąsiedztwie, poza tym w rozproszeniu[...]

Cała roślina (ziele i kłącze) zawiera olejek eteryczny składający się m.in. z pinenu, kadinenu i borneolu, alkaloid magnoflorynę, kwas arystolochiowy, saponiny trójpertynowe, flawonoidy. W nasionach znajduje się alkaloid arystolochina. Roślina ma nieprzyjemny smak i zapach (określany też jako wstrętny[5]) dlatego zwykle nie jest spożywana przez zwierzęta roślinożerne. Po spożyciu wywołuje zatrucia, które u koni objawiały się obniżeniem temperatury, zaburzeniami równowagi i krążenia oraz depresją. Sporadyczne zatrucia notowane są po spożyciu ziela (zwłaszcza młodego) także w przypadku bydła i świń.

Kokornak wielkolistny (Aristolochia macrophylla Lam.) nazywany także ze względu na duże rozmiary "krzewem szlacheckim" ? gatunek rośliny z rodziny kokornakowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Meksyku, rozprzestrzenił się również na Karaibach[2]. Jest uprawiany w różnych rejonach świata, również w Polsce.

Kwiaty Duże (do 15 cm długości) purpurowe i zielone, o charakterystycznym i dość oryginalnym kształcie[3]. Wydzielają nieprzyjemny dla ludzi zapach zwabiający muchy, które je zapylają

Źródło - wikipedia

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

To ja dodam że nie ma wzmianki o psuedo-owadożerności czy owadożerności na jak zwykle bardziej dopracowanej stronie wiki ale w wersji anglojęzycznej.

800px-Aristolochia_clematitis_002.JPG

450px-Aristolochia_clematitis_160505.jpg

Focie z ang. Ja bym walił w ciemno że kapturnica :D

p.s. o ten nektar i umiejętności rzepa mogę spytać na ogrodniczym forum tych co mają ^^ jeśli będziesz chciał

Edytowane przez unlimited1991
Odnośnik do odpowiedzi

No własnie zalerzy mi na doświadczeniach empirycznych a nie to co można znaleść w necie bo tyle to moge poszukać sam. Więc byłbym wdzięczny za takie informacjie od osób mających z nim do czynienia.

Odnośnik do odpowiedzi

Zajęcia terenowe z roślinności regionalnej jednak się przydały ;)

Liście są pokryte włoskami, łodyga jest naga i tylko w przejściu nasady liścia z pędem zdarzają się włoski.

Nektar jest wydzielany przez kwiaty, ale zarówno łodyga i liście wydzielają jakąś substancję odpowiedzialną za taką niby kleistość jeśli o to chodzi. O kłączu nic nie mogę powiedzieć, bo nie wyrywaliśmy jej.

Czy śmierdzi to ciężko określić. Zapach nie jest może ekstra przyjemny, ale nie jest znowu tak, że nie da się jej nie wyczuć w terenie. Widziałem bardziej śmierdzące rzeczy np. B-merkaptoetanol, z którym siedzę bez przerwy ;)

Jeśli szukasz tej rośliny to na wyspie Sobieszewskiej przy Martwej Wiśle znajdziesz kilka kwitnących okazów latem.

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszczę 2 odpowiedzi od 2 różnych osób.

"Witam

Na wszystkie trzy pytania odpowiedż jest negatywna .

Kokornak rośnie u mnie już chyba z 10 lat ,ale nie zauważyłam, aby wytwarzał

nektar .Liście są olbrzymie ,ale nie są czepliwe .I nie śmierdzi wcale .

Kwiaty też ma bezwonne "

"W tej chwili nie mam już kokornaka.Nie widziałem,aby na lisciach mial nektar,włoski czy coś innego.

Do ubrań nie czepiał się,pnącze było wcale nie kłoptliwe.Nie miał ani zapachu,ani smrodu.Kwitł małymi brązowymi kwiatkami w kształcie fajki.Może inne gatunki wygladają inaczej,widziałem tylko

parę,każdy wyglądał podobnie.Pozdrawiam."

Inna sprawa że różne gatunki ludzie mają, czasem inne niż te rodzime, naturalnie występujące.

Odnośnik do odpowiedzi

Więc opinie różne :( cóż za rok wybiore się ponownie w to miejsce i może wkońcu uda mi się coś znaleźć co opisywali ludzie ... A zdjęcia które wstawiłeś, to też bym na pierwszy rzut oka pomyślał, że to jakaś saracenia ...

Opis rośliny której szukam jest mniej wiecej taki :

- rosło na łące gdzie wypasaliśmy jako dzieci krowy

- żeby usiąść trzeba było go przydeptać i czepiało się do ubrań (kleiło lub czepiało)

- przyczepione do tego były muchy jak przyklejone

- miało "takie" dzbany (może saracenia ?? a może właśnie kokornak)

+w miejscu wskazanym teraz rośnie już las ale są resztki torfowiska. Teren jest trudny bo drzewa są niskie i przedewszystkim grząsko. Drugi rok próbowałem przeszukać ten teren na razie bez rezultatu.

Odnośnik do odpowiedzi

Na alegro sprzedają,może napisz do kogoś kto sprzedaje jakie są doświadczenia,u nas są dwie odmiany ale dopiero w tym roku sadzone,na liściach nie było żadnych owadów i z tego co wiem to tylko do kwiatów wpadają ale nasze jeszcze nie kwitły,duże liście i raczej idą w górę niż po ziemi.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to kwiaty niektórych gatunków mogą przypominać dzbany. A co do tego że niektóre mają organy pułapkowe, to myślę, że mogło raczej chodzić o takie "pułapki" jak u niektórych storczyków, służące zapylaniu (nie wiem jak to dokładnie działa) ^^

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest mały lasek tam, to brak słońca mógł zabić kaptura czy inne cudeńko...

Pomijam kogoś kto mógł wykopać sobie :D

dostałem odpowiedź od 3 osoby:

"1. Nie

2. Nie (co to lisice? 8/ )

3. Nie"

Edytowane przez unlimited1991
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.