leoj Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Witam! Mam pytanie czy to jest mech Sphagnum? Rośnie na moim ogrodzie już od kilku lat. Przepraszam za jakość zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 To niej jest mech sphagnum, taki mech rośnie tylko na torfowiskach i jest pod ochroną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 To nie jest mech torfowiec tylko jakiś rokietnik, jeśli chcesz mech torfowiec poszukaj w lesie jakiegoś bagienka. Powinien być, tylko pamiętaj że jest pod ochroną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Leoj, to nie jest mech torfowiec, chyba, że uważasz, że jest podobne do tego. Zdjęcie znalezione w wikipedii, a na Google grafika aż się kłębi od zdjęć. To niej jest mech sphagnum, taki mech rośnie tylko na torfowiskach i jest pod ochroną. Torfowce nie rosną tylko na torfowiskach, w zasadzie rosną wszędzie gdzie jest ubogie podłoże i jakiś odpowiednio stały poziom wilgoci. Zapewne są gatunki także typowo leśne, które wolą półcień i na torfowiskach ich nie znajdziesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Nawiązując jeszcze do tego To niej jest mech sphagnum, taki mech rośnie tylko na torfowiskach i jest pod ochroną. To nie wprowadzaj ludzi w błąd, byłem w górach, tam aż roiło się od mchu. Chociażby przy strumykach tak jak i w lasach. W aparacie mam pare fotek, później może wstawię. Edit: Proszę, zdjęcie w lesie w górach Jeśli ktoś chce zobaczyć zdjęcie w duużej rozdzielczości (5mb), widząc każdy szczegół to proszę: http://www14.speedyshare.com/file/BYx7u/do...ad/IMG-4791.JPG lub http://www.speedyshare.com/file/BYx7u/IMG-4791.JPG Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Artur Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi