jacko Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Witam Mam pytanie mianowicie: Gdzie owadożery czułyby się lepiej: w doniczce z podstawkiem, z którego pobierałaby wodę, czy w doniczce bez dziurek w dnie? Chodzi mi głównie o dzbaneczniki, kapturnice, tłustosze, rosiczke. Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Jacek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Proponuję poczytać trochę o owadożerach, dopiero potem zadawać pytania. PZDR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Oczywiste że doniczka bez dziurek się nie sprawdzi, po pewnym czasie podłoże zacznie gnić. Polecam poczytać trochę o roslinkach, na tym forum są odpowiednie działy o rosiczkach, muchołówkach, dzbanecznikach itd. poza tym polecam odwiedzić stronę www.flytrap.pl Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Czym wieksz otwory w doniczce tym lepiej bo roslina ma dobry drenaz i nie stoi w wodzie dzbaneczniki powinny miec WILGOTNE (nie mokre) podloze, tzn nie powinny stac w wodzie ani na podstawce z woda tylko powinny miec zwilzane podloze gdy zaczyna przesychac. Rosiczki, kapturnice powinny stac na podstawce z woda. Sredni poziom przyjmuje sie ok 2 cm wody, na poczatek tak bedzie dobrze, a gdy bedziesz mial duze rosliny w wiekszych doniczkach to mozesz lac tej wody wiecej. Poza tym najlepiej do wszystkich podlozy dodac piasku lub perlitu w celu wiekszej przepuszczalnosci podloza (zmniejszenie szans na zgnicie korzeni). Jakie masz rosliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Oczywiste że doniczka bez dziurek się nie sprawdzi, po pewnym czasie podłoże zacznie gnić. Polecam poczytać trochę o roslinkach, na tym forum są odpowiednie działy o rosiczkach, muchołówkach, dzbanecznikach itd. poza tym polecam odwiedzić stronę www.flytrap.pl Powodzenia Mylisz się. Wszystko zalerzy jak się taką doniczke przygotuje !! Co do głównego tematu, to każdy rodzaj roślin ma inne potrzeby, ale i również inaczje powinno się podlewać. Jednak do wszystkich można zastosować tą samą metode z tym że wówczas trzeba się nauczyć obserwować rośliny. Jeśli zdecydujesz się na doniczki bez podstawki i dziurek w dnie, musisz włożyć na dno około 2cm na wysokość drobnego keramzytu lub wysypać dno perlitem i uważnie podlewać. Inaczej najlepsze rozwiązania zalecane przez wszystkich to doniczka z podstawką. Do tego np. jeśli dzbanecznik w podwyższonej wilgotności to najlepsze rozwiązanie to doniczki koszykowe. Dotego dla rosiczek z queen island też doniczki koszykowe. Ogólnie musisz napisać co gdzie chcesz mieć i wówczas można dokładnie określić co i jak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 13 Października 2011 Autor Share Napisano 13 Października 2011 Dzięki wielkie za odpowiedzi:) Na przyszłość trochę pomyślę zanim napiszę post:) Rośliny jakie posiadam to: tłustosze Pinguicula Tina, Drosera capensis alba, nepenthes x ventrata, sarracenia leucophylla i s. leucoxmitchelliana. Tłustosze i kapturnice rosną w dużych donicach po kilka okazów, mają na dnie warstwę keramsytu i rosną w torfie z piaskiem, pozostałe rosną w pojedynczych doniczkach. Skoro podlewanie roślin rosnących w kompozycjach jest takie ryzykowne to będę musiał przesadzić je do standardowych pojedynczych doniczek i tu mam pytanie, mianowicie: Tłustosze wiem że należy przesadzać co roku ale czy kapturnice zniosłyby przesadzanie z roku na rok?(rok temu je tam przesadziłem) Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi