Bondzio Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Witam wszystkich! Po pewnym czasie pobytu poza domem w mojej "hodowli" dużo się zmieniło mianowicie: 1- Ziemioródki czy jak inni nazywają ziemiórki zaatakowały doniczkę, w której trzymam małe sadzonki (zapewne także i skrzynkę stojacą obok, w której trzymam dorosłe rośliny) 2- A tej samej doniczce pojawiła się pleśń 9 (zdjęcie nr 1) 3- W skrzyni pojawiły się mszyce (zdjęcia 2-5 oraz białe cos - widoczne na zdj. nr 2) + przypuszczam, że nastapiła inwazja ziemioródek/ziemiórek 4- W doniczce, gdzie wkładam ścięte liście do rozmnożenia pojawił się grzyb (zdjęcie nr. 6) + przypuszczam tak jak wyzej, że nastąpiła inwazja ziemioródek/ziemiórek Muchołówki oprócz tego co widać na zdjęciach - dziur w pułapkach maja pułapki bardzo mocno rozszerzone (widać to na zdjęciu 4 ) , maja poobsychane niektóre liście No i teraz pytanie do ekspertów - Co robić z tym wszystkimi "fantami" Pozdrawiam Edytowane 13 Października 2011 przez Bondzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Oprysk Topsinem i Karate 25 WG byłby najlepszym wyjściem (jak nie jedynym). Pleśń zbierz z torfu i popsikaj topsinem. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 A aby pozbyć się ziemiórek możesz dać np. jakiegoś tłustosza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Według mnie najprostsze i najłatwiejsze wyjście to: wyjmij roślinki z tego podłoża, dokładnie je umyj w destylowanej wodzie - najlepiej kilkakrotnie i posadź do świeżutkiego torfu. Wtedy jak nadal będą szkodniki to spryskasz. Oczywiście to stare podłoże wywal jak najdalej:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 A podlewałeś wodą destylowaną, czy kranówą? bo troszkę tam widać jakby wykwity soli. P.s. ja bym radził owadożerów nie sadzić w doniczce ceramicznej, mo ziemia może zmienić Ph itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 13 Października 2011 Autor Share Napisano 13 Października 2011 A więc: Podlewałem wodą tzw. deszczówką,a co do oprysków to co mam zakupic te 2 środki - Topsin i Karate 25. W jakim odstępie czasowym wykonywac opryski, bo zapewne oprysk trzeba powtórzyć i tutaj pojawia sie pytanie - wykonywac obydwa opryski na raz? Czy te karate 25 jest na ziemórki i mszyce? Bardzo prosiłbym też o nazwy innych chemikaliów, bo któregoś może np. nie być w sklepie... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Ja na ziemiórki stosuje Nomolt i idą w diabłów stu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 http://www.flytrap.pl/choroby-i-szkodniki przyda CI się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 13 Października 2011 Autor Share Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Hmm... czyli wg. strony, której link podałes wyrzej wynika, że na mszyce zakupuje Karate 25 + Topsin na pleśń + Diazol 500 na ziemórki. A jak myślicie - Co z tym opryskami tzn. robic odstępy pomiędzy nimi? Czy ten Topsin zwalczy także te wykwity soli? Czy Topsin może byc najtańszy z tych dostępnych np. ten - http://allegro.pl/topsin-m-500-sc-5ml-macz...1821122507.html ? Pytam, ponieważ nie chcę wydawać na to niepotrzebnej kasy, gdyż juz w tym miesiącu nazbierało sie dosyć wydatków w postacii szczepienia 4 psiaków Edytowane 13 Października 2011 przez Bondzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Topsin oczywiście nie usuwa wykwitów mineralnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 1. Diazolu od dawna nie kupisz w całej Unii, został wycofany podobnie jak Basudin. 2. Karate obecnie dostępne w handlu to Karate Zeon 050 CS. 3. Na larwy ziemiórek albo w/w Karate albo Nomolt 150 SC. Na muszki - żółte tablice lepowe albo tłustosze i rosiczki. 4. Topsin od różnych dostawców to ten sam Topsin. Producent jest jeden, po prostu w Polsce różne firmy rozlewają środek do buteleczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Bondzio zrób na początek to co Ci poradziłem a nie kupuj nie wiadomo ile chemii za kupe pieniędzy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Tak jak Mort radzi , wyrzuć ziemię bo w starej są wykwity i może być już kiepskiej jakości a chemia później jak coś się jeszcze pojawi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 Ok, a więc przesadzę wszystko do nowego torfu w plastikowe donice, jednak czy dokładne wymycie wszystkich roślinek i donic może zlikwidować ziemiórki i mszyce? No i pytanie nr. 2 czy mogę wyprażyć torf w piekarniku by pozbyć się z niego piwnicznej wilgoci gdyż zauważyłem, że sprzyja to rozwoju pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Chemią zwalczysz dorosłe osobniki mszyc i larwy ziemiórek natomiast na złożone jaja obydwu plag ten sposób nie działa.Czyli i tak się może coś przemycić w każdym przypadku ale zawsze mniej na czyszczonych roślinach niż w starym torfie. Prażenie torfu w piekarniku skuteczne na wytępienie robactwa ale wysuszanie to chyba tylko jak nie jest stary i stęchły. A poza tym jak go za bardzo nie przesuszysz to znowu może zacząć pleśnieć od nadmiernej wilgoci w której będzie przebywał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi