Skocz do zawartości

Inwazja ziemiórek i problem z pleśnią

Bondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Po pewnym czasie pobytu poza domem w mojej "hodowli" dużo się zmieniło mianowicie:

1- Ziemioródki czy jak inni nazywają ziemiórki zaatakowały doniczkę, w której trzymam małe sadzonki (zapewne także i skrzynkę stojacą obok, w której trzymam dorosłe rośliny)

2- A tej samej doniczce pojawiła się pleśń 9 (zdjęcie nr 1) post-5512-1318519397_thumb.jpg

3- W skrzyni pojawiły się mszyce (zdjęcia 2-5 oraz białe cos - widoczne na zdj. nr 2) + przypuszczam, że nastapiła inwazja ziemioródek/ziemiórek post-5512-1318519438_thumb.jpg post-5512-1318519535_thumb.jpg post-5512-1318519567_thumb.jpg post-5512-1318519589_thumb.jpg

4- W doniczce, gdzie wkładam ścięte liście do rozmnożenia pojawił się grzyb (zdjęcie nr. 6) post-5512-1318519606_thumb.jpg + przypuszczam tak jak wyzej, że nastąpiła inwazja ziemioródek/ziemiórek

Muchołówki oprócz tego co widać na zdjęciach - dziur w pułapkach maja pułapki bardzo mocno rozszerzone (widać to na zdjęciu 4 post-5512-1318519567_thumb.jpg) , maja poobsychane niektóre liście

No i teraz pytanie do ekspertów - Co robić z tym wszystkimi "fantami"

Pozdrawiam

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie najprostsze i najłatwiejsze wyjście to: wyjmij roślinki z tego podłoża, dokładnie je umyj w destylowanej wodzie - najlepiej kilkakrotnie i posadź do świeżutkiego torfu. Wtedy jak nadal będą szkodniki to spryskasz. Oczywiście to stare podłoże wywal jak najdalej:D

Odnośnik do odpowiedzi

A więc: Podlewałem wodą tzw. deszczówką,a co do oprysków to co mam zakupic te 2 środki - Topsin i Karate 25. W jakim odstępie czasowym wykonywac opryski, bo zapewne oprysk trzeba powtórzyć i tutaj pojawia sie pytanie - wykonywac obydwa opryski na raz? Czy te karate 25 jest na ziemórki i mszyce?

Bardzo prosiłbym też o nazwy innych chemikaliów, bo któregoś może np. nie być w sklepie...

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... czyli wg. strony, której link podałes wyrzej wynika, że na mszyce zakupuje Karate 25 + Topsin na pleśń + Diazol 500 na ziemórki. A jak myślicie - Co z tym opryskami tzn. robic odstępy pomiędzy nimi? Czy ten Topsin zwalczy także te wykwity soli?

Czy Topsin może byc najtańszy z tych dostępnych np. ten - http://allegro.pl/topsin-m-500-sc-5ml-macz...1821122507.html ? Pytam, ponieważ nie chcę wydawać na to niepotrzebnej kasy, gdyż juz w tym miesiącu nazbierało sie dosyć wydatków w postacii szczepienia 4 psiaków :D

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

1. Diazolu od dawna nie kupisz w całej Unii, został wycofany podobnie jak Basudin.

2. Karate obecnie dostępne w handlu to Karate Zeon 050 CS.

3. Na larwy ziemiórek albo w/w Karate albo Nomolt 150 SC. Na muszki - żółte tablice lepowe albo tłustosze i rosiczki.

4. Topsin od różnych dostawców to ten sam Topsin. Producent jest jeden, po prostu w Polsce różne firmy rozlewają środek do buteleczek.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a więc przesadzę wszystko do nowego torfu w plastikowe donice, jednak czy dokładne wymycie wszystkich roślinek i donic może zlikwidować ziemiórki i mszyce?

No i pytanie nr. 2 czy mogę wyprażyć torf w piekarniku by pozbyć się z niego piwnicznej wilgoci gdyż zauważyłem, że sprzyja to rozwoju pleśni.

Odnośnik do odpowiedzi

Chemią zwalczysz dorosłe osobniki mszyc i larwy ziemiórek natomiast na złożone jaja obydwu plag ten sposób nie działa.Czyli i tak się może coś przemycić w każdym przypadku ale zawsze mniej na czyszczonych roślinach niż w starym torfie.

Prażenie torfu w piekarniku skuteczne na wytępienie robactwa ale wysuszanie to chyba tylko jak nie jest stary i stęchły. A poza tym jak go za bardzo nie przesuszysz to znowu może zacząć pleśnieć od nadmiernej wilgoci w której będzie przebywał.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.