sphagnum Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Z jednego ze starszych tematów dowiedziałem się, że aby podłączyć wentylator od komputera do sieci, wystarczy odpowiedni zasilacz 12V (tudzież regulowany) z odpowiednim natężeniem, z którego odcinamy końcówkę kabla, skręcamy + i - z odpowiednikami w wiatraczku, izolujemy połączenie i gra. Ale teraz pytanie - co zrobić, kiedy mamy dwa wentylatory i jeden zasilacz? Czy wystarczy skręcić ze sobą kabel z zasilacza z dwoma kabelkami od wentylatorów (oczywiście dla plusa i minusa)? Jestem zielony z elektroniki, więc przepraszam, jeśli ten pomysł jest idiotyczny. ;P Z góry dziękuję za pomoc. :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Dokładnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Z jednego ze starszych tematów dowiedziałem się, że aby podłączyć wentylator od komputera do sieci, wystarczy odpowiedni zasilacz 12V (tudzież regulowany) z odpowiednim natężeniem, z którego odcinamy końcówkę kabla, skręcamy + i - z odpowiednikami w wiatraczku, izolujemy połączenie i gra. Ale teraz pytanie - co zrobić, kiedy mamy dwa wentylatory i jeden zasilacz? Czy wystarczy skręcić ze sobą kabel z zasilacza z dwoma kabelkami od wentylatorów (oczywiście dla plusa i minusa)? Jestem zielony z elektroniki, więc przepraszam, jeśli ten pomysł jest idiotyczny. ;P Z góry dziękuję za pomoc. :-) Wystarczy tylko, że trzeba sprawdzić ile Amper daje zasilacz i ile wymagają wiatraki. Najczęśniej wystarczy na 2 wiatraki 1 Amper. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 tylko że te dwa wiatraki będą się wolniej kręciły, więc po co kombinować podłącz jeden i tak da ci taki przepływ powietrza jak dwa na jednym zasilaczy - przynajmniej ja tak miałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 (edytowane) tylko że te dwa wiatraki będą się wolniej kręciły, więc po co kombinować podłącz jeden i tak da ci taki przepływ powietrza jak dwa na jednym zasilaczy - przynajmniej ja tak miałem Idąc Twoim tokiem rozumowania, po wkręceniu do żyrandola drugiej żarówki obie powinny świecić słabiej. Przy połączeniu szeregowym owszem, do drugiego wentylatora dotarłoby mniejsze napięcie, ale tu mowa o łączeniu równoległym, gdzie napięcie jest identyczne dla obu wentylatorów. Ważne w tym przypadku jest tylko to, by suma natężeń obu wentylatorów (wyrażona w amperach) nie była wyższa niż maksymalne natężenie jakie może dać zasilacz. Zwykle wentylatory komputerowe mają 0,1-0,25 A, zależnie od wielkości, prędkości, itp. a zasilacze od 0,5 A w górę. Na niektórych wentylatorach podawana jest tylko moc (wyrażona w watach, W). Wtedy wiedząc że moc to natężenie x napięcie, i znając napięcie (dla wentylatorów komputerowych - 12V), dzielimy moc przez 12. Edytowane 17 Października 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Idąc Twoim tokiem rozumowania, po wkręceniu do żyrandola drugiej żarówki obie powinny świecić słabiej. Przy połączeniu szeregowym owszem, do drugiego wentylatora dotarłoby mniejsze napięcie, ale tu mowa o łączeniu równoległym, gdzie napięcie jest identyczne dla obu wentylatorów. Ważne w tym przypadku jest tylko to, by suma natężeń obu wentylatorów (wyrażona w amperach) nie była wyższa niż maksymalne natężenie jakie może dać zasilacz. Zwykle wentylatory komputerowe mają 0,1-0,25 A, zależnie od wielkości, prędkości, itp. a zasilacze od 0,5 A w górę. Na niektórych wentylatorach podawana jest tylko moc (wyrażona w watach, W). Wtedy wiedząc że moc to natężenie x napięcie, i znając napięcie (dla wentylatorów komputerowych - 12V), dzielimy moc przez 12. widzę że lekcje z fizyki odrobiłeś - nie jest to "tok rozumowania" tylko opis przypadku który miałem podłączając 2 wiatraki do 1 zasilacza (równolegle), nie wgłębiałem się ani w moc ani w natężenie po prostu podłączyłem całość na 2 zasilaczach (jak padnie jeden zasilacz to przestanie działać 1 wiatrak) nie jestem specjalistą ale zdaje mi się że chodzi tu o moc, a co do żyrandola to zauważyłeś może że jak włączasz np. wiertarkę to żarówki przygasają - tak się dzieje przy włączeniu urządzeń o dużej mocy właśnie Edytowane 17 Października 2011 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 widzę że lekcje z fizyki odrobiłeś - nie jest to "tok rozumowania" tylko opis przypadku który miałem podłączając 2 wiatraki do 1 zasilacza (równolegle), nie wgłębiałem się ani w moc ani w natężenie po prostu podłączyłem całość na 2 zasilaczach (jak padnie jeden zasilacz to przestanie działać 1 wiatrak) Nigdy takiego czegoś nie zauważyłem. Być może zasilacz był jakiś słaby, trefny, itp. (np. przy taniej chińszczyźnie moc zwykle bywa mooocno zawyżona ). Nie napisałeś jakiej mocy był zasilacz ani wiatraki i w takim wypadku nazywanie takiego podłączenia jakimś "kombinowaniem" i sugerowanie że będą pracować niewłaściwie jest nieco nie na miejscu. Tak, wiem, że zaznaczyłeś że tak było u Ciebie, tylko warto wtedy dodać, że nie patrzyłeś na parametry tylko podłączyłeś "jak leci". Przy dobrze dobranej mocy zasilacza wentylatory będą pracować z pełną prędkością. Tak jak w kompie - jeden zasilacz, wiatraków kilka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 tak czy siak jeśli masz już te wiatraki i zasilacz to podłącz najpierw jeden potem 2 i sam oceń co jest dla ciebie lepsze ps nie sugeruje że będzie coś pracować niewłaściwie, ale jest taka możliwość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi