rybiarz21 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Witam czy próbował ktoś z was rozmnożyć rośliny akwariowe metodą in vitro a możne zna jakieś artykuły na ten temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 A po co rozmnażać je in-vitro ??? Przecież wystarczy jak "uszczypniesz" np. połowę rośliny i ona ci się ukorzeni . Ja osobiście zajmuję się akwarystyką i nigdy nie przyszłoby mi do głowy in-vitro. Jak nie wiesz jak rozmnażać rośliny akwariowe to jest coś takiego jak wujek google . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 Cześć Nie specjalizuje się w akwariowych, ale płynna 1/3 MS, 1mg kinetyny na litr działa aż za dobrze. Z tego co wiem- próbowałeś, ale wystąpiły jakieś problemy- możesz je opisać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 tak próbowałem z pożywką zestaloną 25% i 50% z dodatkiem 0,4ml 6-BAP i moje problemy spowodowane zapewne są tym że rośliny usychały 2 tygodnie po założeniu kultury ale takie jak microsorium czy marsylia wytrzymywały o wiele tygodni dużej lecz ich wzrost pozostawiła dużo do życzenia jak na metody in vitro tzn: wyrastał jeden liści na około 5-6 dni, (w warunkach wodnych w akwarium wypuszcza po 4-5 lisci na tydzień) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Spróbuj 1/3 MS na pożywce płynnej, zasadniczo są lepsze pożywki dedykowane do roślin wodnych jak BMW, ale nie powinno to robić aż tak dużej różnicy. Trochę info możesz znaleźc tutaj: http://www.kitchenculturekit.com/aquatic.htm Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 dziękuję wszystkim za pomoc to co chciałem się dowiedziałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 podczas śledzenie stron anglojęzycznych na temat in vitro napotkałem się na nazwę control tzn były pokazane 4 zdjęcia z efektami pożywek pierwsze zatytułowane control 2 BA trzecie 2IP a czwarte zeatin i tu moje pytanie co oznacz nazwa control chodzi tu o czysta pożywkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 control oznacza probe kontrolna tzn bez zadnych dodatkow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 mam pytanko bo szperając po artykółach in vitro znalazłem informacje że jeżeli płynna pożywka jest nie napowietrzana to roślina w niej obumiera z powodu dużego stężenie produktów przemiany materii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Jeśli jest zanurzona w 100% to umiera z braku tlenu. Może jednak wystawać z pożywki płynnej/unosić sie na powierzchni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) ostatnio kupiłem kubeczek roślin in vitro i zauważyłem że podłoże jest delikatnie zestalone jakie będzie najodpowiedniejsze stężenie agaru w pożywce. A czy oddziaływanie 6-BAP może spowodować spowolnienie roślin wodnych a np; Kinetyna może je przyspieszyć ?? Edytowane 24 Listopada 2011 przez rybiarz21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Witam dzisiaj zauważyłem nie miły obraz 3 z 6 kultur zżółkły medium jakie użyłem to płynna pożywka MS 33% + 0,9Ml BAP na L. Dodam że jedna z roślin wypuściła 3 licie ale wszystkie był chropowate i zdeformowane na pewno to nie było efektem złej sterylizacji bo rosły tam od 15 Listopada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Jak będziesz w dalszym ciągu prowadzić wyrywkowe relacje z swoich niepowodzeń bez opisywania całego procesu, dodawania zdjęć oraz odrobiny wiedzy- to mimo szczerych chęci Ci nie pomożemy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) sterylizacja 30 minut w wodzie destylowane 40sekund w ludwiku z wodą 30 sekund w Podchlorynie rośliny są bardzo na to wrażliwe potem 10sekund w etanolu. Co was jeszcze interesuje?? Oświetlenie 16h dziennie temperatury nie mierze. A co do mojej wiedzy to twierdze że minimalną mam . Edytowane 25 Listopada 2011 przez rybiarz21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Jeżeli coś puszczają to dobry znak, deformacja jest zapewne skutkiem użycia hormonów. Jednak jak wcześniej napisał sativ, bez zdjęcia jest trudno pomóc... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi