Skocz do zawartości

Rośliny akwariowe

rybiarz21

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A po co rozmnażać je in-vitro ??? Przecież wystarczy jak "uszczypniesz" np. połowę rośliny i ona ci się ukorzeni . Ja osobiście zajmuję się akwarystyką i nigdy nie przyszłoby mi do głowy in-vitro. Jak nie wiesz jak rozmnażać rośliny akwariowe to jest coś takiego jak wujek google .

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Nie specjalizuje się w akwariowych, ale płynna 1/3 MS, 1mg kinetyny na litr działa aż za dobrze.

Z tego co wiem- próbowałeś, ale wystąpiły jakieś problemy- możesz je opisać?

Odnośnik do odpowiedzi

tak próbowałem z pożywką zestaloną 25% i 50% z dodatkiem 0,4ml 6-BAP i moje problemy spowodowane zapewne są tym że rośliny usychały 2 tygodnie po założeniu kultury ale takie jak microsorium czy marsylia wytrzymywały o wiele tygodni dużej lecz ich wzrost pozostawiła dużo do życzenia jak na metody in vitro tzn: wyrastał jeden liści na około 5-6 dni, (w warunkach wodnych w akwarium wypuszcza po 4-5 lisci na tydzień)

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj 1/3 MS na pożywce płynnej, zasadniczo są lepsze pożywki dedykowane do roślin wodnych jak BMW, ale nie powinno to robić aż tak dużej różnicy.

Trochę info możesz znaleźc tutaj:

http://www.kitchenculturekit.com/aquatic.htm

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

podczas śledzenie stron anglojęzycznych na temat in vitro napotkałem się na nazwę control tzn były pokazane 4 zdjęcia z efektami pożywek pierwsze zatytułowane control 2 BA trzecie 2IP a czwarte zeatin i tu moje pytanie co oznacz nazwa control chodzi tu o czysta pożywkę

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio kupiłem kubeczek roślin in vitro i zauważyłem że podłoże jest delikatnie zestalone jakie będzie najodpowiedniejsze stężenie agaru w pożywce.

A czy oddziaływanie 6-BAP może spowodować spowolnienie roślin wodnych a np; Kinetyna może je przyspieszyć ??

Edytowane przez rybiarz21
Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzisiaj zauważyłem nie miły obraz 3 z 6 kultur zżółkły medium jakie użyłem to płynna pożywka MS 33% + 0,9Ml BAP na L. Dodam że jedna z roślin wypuściła 3 licie ale wszystkie był chropowate i zdeformowane na pewno to nie było efektem złej sterylizacji bo rosły tam od 15 Listopada.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz w dalszym ciągu prowadzić wyrywkowe relacje z swoich niepowodzeń bez opisywania całego procesu, dodawania zdjęć oraz odrobiny wiedzy- to mimo szczerych chęci Ci nie pomożemy...

Odnośnik do odpowiedzi

sterylizacja 30 minut w wodzie destylowane 40sekund w ludwiku z wodą 30 sekund w Podchlorynie rośliny są bardzo na to wrażliwe potem 10sekund w etanolu. Co was jeszcze interesuje?? Oświetlenie 16h dziennie temperatury nie mierze. A co do mojej wiedzy to twierdze że minimalną mam :) .

Edytowane przez rybiarz21
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.