rybiarz21 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 spróbuje jutro coś pstryknąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 oto fotki jaki widać liście są cienkie i powyginane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Mam pytanie czy z roślin akwariowych można utrzymać klausa. Czy rośliny akwariowe otrzymuje się poprzez hodowane na medium tylko z cytokininą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2012 Witam jak to się mówi jeżeli jest się w sytuacji bez wyjścia trzeba wyjść wejściem. Analogicznie się pytam czy rośliny akwariowe trzeba przeprowadzić przez wszystkie 3 procesy rozwoju roślin in vitro tzn zrobić kalusa potem pociąć go i dać do pożywki z cytokonią a potem ukorzenić. Czy wystarczy tylko pobrać stożki wzrostu i zapikować je na medium z cytokininą ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Prawie nigdy nie rozmnaża się roślin przez etap formacji kalusa- a przynajmniej stara się tego uniknąć, jeśli istnieją lepsze metody. Problem z hodowlą nie leży u Ciebie w doborze metody/ nadzwyczajnych wymaganiach roślin, tylko najprawdopodobniej coś jest nie tak z pożywką/ zbyt silną sterylizacją/etc. Mimo tego od 2 stron nadal nie doczekaliśmy się gruntownego opisania wszystkich warunków hodowli, poza skrótowymi wtrąceniami. Na prawdę chce pomóc, ale poruszanie wyrwanych z kontekstu aspektów nic nie da Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 dzisiaj ci to opiszę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Sorki za opóźnienia ale nauka gry na gitarze trochę mnie wciągał no i to że mam ferie. To tak: Roślinki rosną w dobrych warunkach w akwarium. Sterylizacja: - To tak woda z mydłem czy płynem do zmniejszenia napięcia powierzchniowego. I tak roślinka sobie tam leży ze 10-15 min czasem 5 zależy od rośliny. - Teraz albo roztwór wody utlenionej z wodą albo podchloryn sodu z wodą zależy do gatunku ponieważ niektóre rośliny nie tolerują podchlorynu. - Na końcu do pojemniczka z PPM no i potem do celanboxu. - Do pojemniczka z pożywką w sterylnych warunkach w odbywa się do w akwarium 72l - No i oświetlenie 15-16 godzin dziennie nad pułkom wisi oprawa 2x18w jedna świetlówka 6400k a druga 2700k Pożywka przygotowywana w kuchni gdy dodam komponenty to zakwaszam octem bo nie mam skąd wziąć HCL no ustalam ph na 5.6 5.8 potem gotuje 4 minuty i znowu sprawdzam ph jak się zgadza to spoko nalewam w plastikowe pojemniczki. I daj pod zimną wodę bo jak zamykam to one pęcznieją od pary no i potem wieczka się podnoszą i wlatuje tam powietrze i je zakaża tak wcześniej miałem jak tak nie robiłem. A stężenia jakie wykorzystałem to 33% 25% i 50%. Jak wiadomo kombinowałem z BAP i IAA teraz z samą kinetyną zrobiłem 50% MS pożywkę no 3 dni temu założyłem narazie czekam na efekty. Jak jeszcze coś to się pytaj Edytowane 30 Stycznia 2012 przez rybiarz21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 To co napisałeś nie ma nic wspólnego z dokładnym i szczegółowym opisaniem problemu, na konkretnych gatunkach, z konkretną procedurą, opisem eksplantatów, stężeniami hormonów, czasami sterylizacji i stężeniami/składem roztworów do sterylizacji. Nadal nie jestem w stanie Ci powiedzieć co jest nie tak, ponieważ zasadniczy szkielet jest poprawny- tylko znając dużo szczegółów będę w stanie powiedzieć co może być problemem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Dobrze że zapisałem to w Wordzie ale również szkoda że tylko 2 ostanie próby:) ale mam nadzieję że i to wystarczy. Tak więc próba 1 Medium: MS 33% BAP 0,5mg na L cukier 35g na L 1.Najas guadalupensis 2.Microsorium uskrzydlone. 3.Rotala Indica 4. Rotala Ocituflora 5.Pohenix moss Sterylizacja: 30-30 sekund w 0,5% roztworze ACE Uwagi: Brak Obserwacje: Po tygodniu brak zadowalających efektów wzrostu. W wypadku 6 (prawdopodobnie zdyb długa sterylizacja w ACE) . ten sam problem może wystąpić z 1. Minimalne oznaki wzrostu w obiektach 2 nr.5 wypuścił 5 liści z jednego pędu. Reszta obiektów brak wzrostu. Po 3 tygodniach nastąpił delikatny wzrost obiektu nr 5 ale i tak wolniejszy niż w akwarium . W 4 tygodniu brak dalszych oznak wzrostu kultury zakończone. Próba 2. Sterylizacja dla: 1. Rotala Indica 2. Microsrium Uskrzydlone 3 Heternatera 4. Marsylia czterolistna - 10 minut w wodzie z paroma kroplami płynu do mycia naczyń - 15s 50% alkohol - 30s w 5% roztworze ACE. Sterylizacja dla: - Phoenix moss - Moczarka - Cabomba - 5 minut w wodzie z paroma kroplami płynu do mycia - 5 s w 50% alkoholu - 10 sekund w 0.3 % rozworze wody utlenionej Medium płynne: MS 50% BAP 0,9 mg na L IBA 0,6mg na L no i oczywiście 1ml inhibitora na 1l Aha jeszcze 25g cukru na 1L Obserwacje: Po zastosowaniu tego medium po 2 tygodniach rośliny nie wykazały wzrostu oprócz wyruszenia 2 listków przez Rotale Indice brak roślin zakażonych. 2 nowe rośliny wypuszczone przez Marsylie i to wszytko kultury zakończone po 6 tygodniach dalej się nic nie działo. No to tyle z notatek miałem wszystko zanotowane ale były święta i małe dzieci i komputera zapominałem wyłączyć i poszło się hulać Edytowane 30 Stycznia 2012 przez rybiarz21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) No to chyba wystarczająco dokładnie. Te kultury założone tydzień temu też szwankują juz:(. Przedwczoraj założyłem kultury mchów i wgłębki jak narzazie oki Widzę że zapominałem napisać jakie światło to 36w 2x18 jakieś 40-45cm nad kulturami a płka z kulturami ma wymiary 45 na 90cm może światło za mocne świetlówki jedna 6500k a druga 2700k Edytowane 2 Lutego 2012 przez rybiarz21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Po tak krótkim czasie jak tydzień nie można wyciągać zbyt wielu wniosków- faza regeneracji trwa zwykle 2-3 tygodnie w przypadku kultur stożka wzrostu, nawet do 2-3 miesięcy w przypadku regeneracji z liści. 1 etapem jest zawsze samo WPROWADZENIE roślin do TC- nie oceniamy na tym etapie czy rosną szybko/szybciej niż w akwarium, etc, tylko uzyskujemy sterylny materiał do dalszych prac. Dopiero kiedy widzimy że rośliny żyją i są sterylne- możemy walczyć dalej. 0,5mg BAPu może indukować tworzenie tkanki kalusowej/silny podział, co jest bardzo korzystne, ale dopiero po repasażu takiej rośliny na pożywkę z mniejsza ilością hormonów. Rośliny wodne, te które właśnie wprowadzasz dzielą się dość intensywnie podczas normalnego wzrostu- nie przeceniałbym roli hormonów w kulturze. Chyba ze jest zbyt wysoka, co może być powodem Twoich problemów. Zbyt duża ilość światła również może powodować karłowacenie/gorszy wzrost (podobniej jak zbyt niewielka)- choć w tym wypadku stawiałbym jeśli już an zbyt duża jego intensywność. Spróbuj na 30% MS 0,1mg kin, oraz przy niższym natężeniu światła- nie wprowadzaj gatunków od nowa, przepasażuj tylko otrzymane do tej pory kultury i daj znać co się dzieje. Ale efekty nie pojawią sie za 3-4 dni.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 dobrze zrobię jak mówisz a światło wczoraj zmienione Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 Witam po nieobecności nie miałem czasu zajmować się TC.Znalazłem nowe zainteresowanie które zabrało trochę czasu też pochodne bo piwowarstwo domowe i szkoła zabrała dość sporo czasu. Za jakieś 2 tygodnie powrócę do tego zajęcia rośliny były zdyb długo nie pasażowane więc chyba obumarły bo przybrały brązowy kolor. Sterylizacja już jest dobrze przeprowadzana dobrałem odpowiednie stężeni podchlorynu i H2O2. Sativ dzięki za cierpliwość i pomoc w moich zmaganiach z in vitro a i widziałem że w sklepie masz roślinny wodne ładnie ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 Cześć Wprowadziliśmy jeszcze 20 nowych gatunków, jak sie okazało niektóre są bardziej wrażliwe na stężenie inhibitora w pożywce- możesz spróbować zmniejszyć stężenie do 0,2ml/ litr po fazie sterylizacji i wprowadzania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybiarz21 Napisano 11 Marca 2012 Autor Share Napisano 11 Marca 2012 tak też myślałem od 3 tygodnia ale dziękuję za odpowiedź i życzę dalszych sukcesów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi