Skocz do zawartości

Rośliny akwariowe

rybiarz21

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...

Witam jak to się mówi jeżeli jest się w sytuacji bez wyjścia trzeba wyjść wejściem. Analogicznie się pytam czy rośliny akwariowe trzeba przeprowadzić przez wszystkie 3 procesy rozwoju roślin in vitro tzn zrobić kalusa potem pociąć go i dać do pożywki z cytokonią a potem ukorzenić. Czy wystarczy tylko pobrać stożki wzrostu i zapikować je na medium z cytokininą ??

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie nigdy nie rozmnaża się roślin przez etap formacji kalusa- a przynajmniej stara się tego uniknąć, jeśli istnieją lepsze metody.

Problem z hodowlą nie leży u Ciebie w doborze metody/ nadzwyczajnych wymaganiach roślin, tylko najprawdopodobniej coś jest nie tak z pożywką/ zbyt silną sterylizacją/etc.

Mimo tego od 2 stron nadal nie doczekaliśmy się gruntownego opisania wszystkich warunków hodowli, poza skrótowymi wtrąceniami. Na prawdę chce pomóc, ale poruszanie wyrwanych z kontekstu aspektów nic nie da ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za opóźnienia ale nauka gry na gitarze trochę mnie wciągał no i to że mam ferie. To tak:

Roślinki rosną w dobrych warunkach w akwarium.

Sterylizacja:

- To tak woda z mydłem czy płynem do zmniejszenia napięcia powierzchniowego. I tak roślinka sobie tam leży ze 10-15 min czasem 5 zależy od rośliny.

- Teraz albo roztwór wody utlenionej z wodą albo podchloryn sodu z wodą zależy do gatunku ponieważ niektóre rośliny nie tolerują podchlorynu.

- Na końcu do pojemniczka z PPM no i potem do celanboxu.

- Do pojemniczka z pożywką w sterylnych warunkach w odbywa się do w akwarium 72l :)

- No i oświetlenie 15-16 godzin dziennie nad pułkom wisi oprawa 2x18w jedna świetlówka 6400k a druga 2700k

Pożywka przygotowywana w kuchni gdy dodam komponenty to zakwaszam octem bo nie mam skąd wziąć HCL no ustalam ph na 5.6 5.8

potem gotuje 4 minuty i znowu sprawdzam ph jak się zgadza to spoko nalewam w plastikowe pojemniczki. I daj pod zimną wodę bo jak zamykam to one pęcznieją od pary no i potem wieczka się podnoszą i wlatuje tam powietrze i je zakaża tak wcześniej miałem jak tak nie robiłem.

A stężenia jakie wykorzystałem to 33% 25% i 50%. Jak wiadomo kombinowałem z BAP i IAA teraz z samą kinetyną zrobiłem 50% MS pożywkę no 3 dni temu założyłem narazie czekam na efekty.

Jak jeszcze coś to się pytaj

Edytowane przez rybiarz21
Odnośnik do odpowiedzi

To co napisałeś nie ma nic wspólnego z dokładnym i szczegółowym opisaniem problemu, na konkretnych gatunkach, z konkretną procedurą, opisem eksplantatów, stężeniami hormonów, czasami sterylizacji i stężeniami/składem roztworów do sterylizacji. Nadal nie jestem w stanie Ci powiedzieć co jest nie tak, ponieważ zasadniczy szkielet jest poprawny- tylko znając dużo szczegółów będę w stanie powiedzieć co może być problemem.

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze że zapisałem to w Wordzie ale również szkoda że tylko 2 ostanie próby:) ale mam nadzieję że i to wystarczy.

Tak więc próba 1

Medium:

MS 33%

BAP 0,5mg na L

cukier 35g na L

1.Najas guadalupensis

2.Microsorium uskrzydlone.

3.Rotala Indica

4. Rotala Ocituflora

5.Pohenix moss

Sterylizacja:

30-30 sekund w 0,5% roztworze ACE

Uwagi: Brak

Obserwacje:

Po tygodniu brak zadowalających efektów wzrostu. W wypadku 6 (prawdopodobnie zdyb długa sterylizacja w ACE) . ten sam problem może wystąpić z 1. Minimalne oznaki wzrostu w obiektach 2 nr.5 wypuścił 5 liści z jednego pędu. Reszta obiektów brak wzrostu.

Po 3 tygodniach nastąpił delikatny wzrost obiektu nr 5 ale i tak wolniejszy niż w akwarium .

W 4 tygodniu brak dalszych oznak wzrostu kultury zakończone.

Próba 2.

Sterylizacja dla:

1. Rotala Indica

2. Microsrium Uskrzydlone

3 Heternatera

4. Marsylia czterolistna

- 10 minut w wodzie z paroma kroplami płynu do mycia naczyń

- 15s 50% alkohol

- 30s w 5% roztworze ACE.

Sterylizacja dla:

- Phoenix moss

- Moczarka

- Cabomba

- 5 minut w wodzie z paroma kroplami płynu do mycia

- 5 s w 50% alkoholu

- 10 sekund w 0.3 % rozworze wody utlenionej

Medium płynne:

MS 50%

BAP 0,9 mg na L IBA 0,6mg na L

no i oczywiście 1ml inhibitora na 1l

Aha jeszcze 25g cukru na 1L

Obserwacje: Po zastosowaniu tego medium po 2 tygodniach rośliny nie wykazały wzrostu oprócz wyruszenia 2 listków przez Rotale Indice brak roślin zakażonych. 2 nowe rośliny wypuszczone przez Marsylie i to wszytko kultury zakończone po 6 tygodniach dalej się nic nie działo.

No to tyle z notatek miałem wszystko zanotowane ale były święta i małe dzieci i komputera zapominałem wyłączyć i poszło się hulać :(

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba wystarczająco dokładnie. Te kultury założone tydzień temu też szwankują juz:(. Przedwczoraj założyłem kultury mchów i wgłębki jak narzazie oki :)

Widzę że zapominałem napisać jakie światło to 36w 2x18 jakieś 40-45cm nad kulturami a płka z kulturami ma wymiary 45 na 90cm może światło za mocne

świetlówki jedna 6500k a druga 2700k

Odnośnik do odpowiedzi

Po tak krótkim czasie jak tydzień nie można wyciągać zbyt wielu wniosków- faza regeneracji trwa zwykle 2-3 tygodnie w przypadku kultur stożka wzrostu, nawet do 2-3 miesięcy w przypadku regeneracji z liści.

1 etapem jest zawsze samo WPROWADZENIE roślin do TC- nie oceniamy na tym etapie czy rosną szybko/szybciej niż w akwarium, etc, tylko uzyskujemy sterylny materiał do dalszych prac.

Dopiero kiedy widzimy że rośliny żyją i są sterylne- możemy walczyć dalej.

0,5mg BAPu może indukować tworzenie tkanki kalusowej/silny podział, co jest bardzo korzystne, ale dopiero po repasażu takiej rośliny na pożywkę z mniejsza ilością hormonów.

Rośliny wodne, te które właśnie wprowadzasz dzielą się dość intensywnie podczas normalnego wzrostu- nie przeceniałbym roli hormonów w kulturze. Chyba ze jest zbyt wysoka, co może być powodem Twoich problemów.

Zbyt duża ilość światła również może powodować karłowacenie/gorszy wzrost (podobniej jak zbyt niewielka)- choć w tym wypadku stawiałbym jeśli już an zbyt duża jego intensywność.

Spróbuj na 30% MS 0,1mg kin, oraz przy niższym natężeniu światła- nie wprowadzaj gatunków od nowa, przepasażuj tylko otrzymane do tej pory kultury i daj znać co się dzieje. Ale efekty nie pojawią sie za 3-4 dni..;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam po nieobecności nie miałem czasu zajmować się TC.Znalazłem nowe zainteresowanie które zabrało trochę czasu też pochodne bo piwowarstwo domowe yeah i szkoła zabrała dość sporo czasu. Za jakieś 2 tygodnie powrócę do tego zajęcia rośliny były zdyb długo nie pasażowane więc chyba obumarły bo przybrały brązowy kolor. Sterylizacja już jest dobrze przeprowadzana dobrałem odpowiednie stężeni podchlorynu i H2O2.

Sativ dzięki za cierpliwość i pomoc w moich zmaganiach z in vitro a i widziałem że w sklepie masz roślinny wodne ładnie ładnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Wprowadziliśmy jeszcze 20 nowych gatunków, jak sie okazało niektóre są bardziej wrażliwe na stężenie inhibitora w pożywce- możesz spróbować zmniejszyć stężenie do 0,2ml/ litr po fazie sterylizacji i wprowadzania.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.