piotr1990 Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Umieściłem 4 liście rosiczki na pożywkę i jedynie co się z nimi dzieje to powoli czernieją. Dlaczego? Szczególnie te fragmenty które są zanurzone w galarecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Ja ci za bradzo nie pomoge ale domyślam się, że to wina złej dezynfekcji. Bo o ile wiem to do invitro wprowadza się nasiona a nie części roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Wprowadzanie eksplantów do in vitro jest jak na początek rzeczą, która może człowieka zniechęcić. Przyczyn czernienia liści może być na prawdę sporo. Może pożywka była źle dobrana dla danego gatunku, lub liście których użyłeś były za stare(najlepsze do tego celu są młode liście, nie w pełni rozwinięte), a może po prostu podczas sterylizacji je ubiłeś i na pożywce sobie już tylko sczerniały do końca. Na początek przygody z in vitro proponuję zacząć od nasion pospolitych rosiczek, najlepiej jakichś afrykańskich(np. spatulata lub capensis) bo nie potrzebują stratyfikacji i w zasadzie jak byś ich nie sponiewierał sterylizacją to i tak powinny wykiełkować. Wprowadzanie części roślin zostaw sobie na później jak już z grubsza ogarniesz temat i będziesz wiedział na co stać podchloryn sodu albo NaDCC. Możesz tez próbować z gemmae rosiczek pigmejskich, jeśli będziesz miał świeże to na 99% kiełkują na pożywce po kilku dniach. ...a ode mnie powodzenia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 No i pH pożywki też. Ale sądzę jak latos że ubite przy dezynf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Dodatkowo warto walnąć 0,1-1 Kin do pożywki, nie wszystkie gatunki regenerują łatwo z liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 chodzi Ci o kinetyne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi