Bondzio Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Witam! Jak niektórym wiadomo niedawno zmuszony byłem do generalnego robienia porządku w moich skrzynkach (więcej do doczytania tutaj --> http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry988661 ) Jednak zauważyłem, że pojawiła się pleśń!!! i zostały pojedyńcze osobniki mszyc. No i tutaj pojawia się pytanie nr. 1 - według którego wskaźnika (rośliny) sporządzać moc roztworu? Na opakowaniu Karate ZEON 050 CS są: Drzewa owocowe; Rośliny jagodowe; Kapustne i Chrzan; Groch; Cebula i Por, Ziemniak; Pomidor, Papryka, Ogórek i Oberżyna (pod osłonami) i Rośliny ozdobne - . Nie mam pojęcia co by tutaj dobrego wybrać Zaś na opakowaniu TOPSINa M 500SC są: Rośliny ozdobne w gruncie i pod osłonami; Cebulowe rośliny ozdobne; Brzoskwinia, Morela, Śliwa, Wiśnia; Agrest i Porzeczki; Truskawka; Ogórek; Pomidor Następnie pojawia się pytanie nr. 2 - Roślinki oprsykiwać czy może przygotowany roztwór wlac do podstawki z wodą (wiem, że trochę głupie pytanie, ale kiedys obiło mi sie o uszy, że ktoś wlewał taki roztwór do w/w podstawki ) Pyt. nr. 3 - Czy mogę wykonać obydwa opryski w jednym czasie, czy może musi byc zachowany jakiś odstęp oraz czy powtarzać zabieg ponownie? Przepraszam za taka ilość pytań, ale nigdy nie musiałem interweniować chemicznie w moje roślinki i jestem w tym kompletnie zielony Bardzo proszę o szybką odpowiedź, gdyż wystarczyło kilka dni, a pleśń już pojawiła się na torfie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Zrób roztwór jak dla roślin ozdobnych i spryskaj. Jeśli podlejesz roztworem to nic się nie stanie, ale nie musisz tego robić. Oprysk drugim środkiem możesz zrobić następnego dnia po oprysku pierwszym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Karate zanim wniknie, to lepiej nim akurat spsikać roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Ad. 2. Jak na mszyce i pleśń to raczej oprysk. Roztwór leje się do podstawki czy podłoża raczej w przypadku tępienia larw ziemiórek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi