Skocz do zawartości

dzbaneczniki/terrarium/oświetlenie

czosnal1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym założyć własną mała hodowle dzbaneczników w terrarium o wymiarach 110cm/50cm/70cm ale nie do końca wiem czy posiadam odpowiednie oświetlenie dla tych roślin. Mój zestaw oświetleniowy http://allegro.pl/lampa-artco-1-x-plant-la...1867813455.html co o nim sądzicie?

Z góry dzięki za pomoc i sorki za to ze zakładam znów temat na temat oświetlenia, ale chce się upewnić aby nie marnować kasy:)

Odnośnik do odpowiedzi

Pieniądze i tak już zmarnowałeś kupując to oświetlenie. Dla takiego terrarium najlepiej zainwestować w świetlówki liniowe. Przy braku funduszy można zadowolić się rówież zestawem T8.

Na forum jest tyle informacji na temat oświetlenia że nawet laik wiedziałby co wybrać, ale jeśli komuś nie chce się szukać, to tak bywa..

Odnośnik do odpowiedzi

110 cm to dość spore terrarium. Żarówki MEGAMAN PLANT podobnież dają radę: http://www.owadozery.pl/forum/megaman-plant-t4227.html

Problem w tym, że potrzebujesz takich żarówek minimum 6 sztuk (klosze które są w załączeniu nie będą Tobie potrzebne). Zamiast tego możesz zastosować świetlówki liniowe 4x18W.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej jednak pomyślałbym przy takiej wysokości o 250w a to 50zł więcej jedynie. Lub zestaw 4 świetlówek i podnoszenie ich stopniow ze wzrostem roślin 4*24w T5.

Koszt świetlówek i zasialania z oprawiami też w okolicach 200zł. Tylko w eksploatacji okażą się tańsze.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Jak terrarium ma stać w pokoju, nie polecam HPS głownie ze względu na pomarańczowy kolor światła.

Maklerw, a jaki sens jest wpychać świetlówki które mają niecałe 60cm dł. do terra które ma 110cm długości?

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Jak terrarium ma stać w pokoju, nie polecam HPS głownie ze względu na pomarańczowy kolor światła.

Maklerw, a jaki sens jest wpychać świetlówki które mają niecałe 60cm dł. do terra które ma 110cm długości?

No tak mój błąd :) wysokość 70 a nie 110 ... Co do światła, czy ma znaczenie kolor ?? W palaudarium ?? Moim zdaniem nie, poza tym zależy od typu żarówki bo są też takie które dają bardziej białe widmo. No i wszystko zalerzy jeszcze jak się zamontuje odbłyśnik. Ale przy 70cm wysokości i tak bym polecał wstawienie świetlówek do środka.

Wszystko zalerzy od rozmieszczenie świetlówek :) ale te 24w to było pisne gdy myślałem że wymiar podstawy ma 70 cm :) inaczej to oczywiście kolejna moc i 3 sztuki. Ale ja teraz z doświadczenia wybrał bym raczej HPS niż podnoszone świetlówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.