Skocz do zawartości

dzbaneczniki/terrarium/oświetlenie

czosnal1

Rekomendowane odpowiedzi

czosnal - widzę że dostałeś już różne propozycje - wg. mnie większość jest ZA droga jak na początek. Ponieważ ja zawsze oszczędzałem to myślę że moge Ci polecić tańsze rozwiązanie:)

Jeżeli to terrarium ma stać na oknie to proponuje:

4 oprawki 1x18W i 4 świetlówki - zestaw T8

Ceny wyglądają tak:

-oprawki 1x18W są po 19zł/szt :

czyli 4szt - 76zł+wysyłka=86zł

-świetlówki polecam Osram cool white lub warm white (najlepiej połączyć) są po 8-11zł :

czyli 4szt - 40zł+wysyłka=55zł

-do tego trzeba 4szt kabli, ale to jest groszowa sprawa. Jeżeli się na tym nie znasz to chętnie pomoge, zrobie kable i wyśle.

Także całość w najgorszym wypadku wyjdzie: 150zł

Jak byś chciał taki zestaw to podam Ci namiary zaufanych sklepów, z dokładnie takimi cenami. W dodatku możesz zamówić te świetlówki w tym sklepie z oprawkami i wyjdzie wtedy ok. 130zł

Dodatkowo świetlówki mają tą zalete że możesz część wyłączyć. Jeżeli terra będzie stało na dosyć słonecznym stanowisku to w lecie możesz włączać tylko 2 świetlówki a zimą 4.

Wszystko mówie Ci z doświadczenia. Sam mam na oknie terra 80x40x50 i mam 2x18W. Powiem Ci że świetlówki włączam tylko rano i wieczorem. Wszystkie rośliny w terra rosną bardzo dobrze.

Także powiem Ci że ten zestaw to byłby "full wypas".

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.