Maciej Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Gdy obcinałem dziś 2 suche kielichy kapturnicy purpurowej zauważyłem na jednym 3 wypustki. Gdy oderwałem jedną i zobaczyłem biały proszek zrozumiałem co to jest, tarczniki. Kępka ma ok 20cm średnicy, co utrudnia widok, ale po dokładnych oględzinach nie znalazłem ich więcej. Jest jakiś skuteczny oprysk? Jak z nimi walczyć? Edit: Czy preparat Provado Pus AE będzie dobry do oprysku, mycie wacikami wodą+denaturat+płyn do naczyń nie zaszkodzi? Edytowane 20 Października 2011 przez Maciej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Lektura mojego starego tematu powinna Ci pomóc. http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;hl=tarczniki Tarczniki nie wróciły w tym roku. Znalazłem je natomiast kilka miesięcy temu na muchołówce 'Fine Tooth x Red' (jakby nie mogły wybrać jakiegoś regulara ) i od razu wybiłem Provado. Od tamtej pory słuch o nich zaginął. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 A jakaś porada jak czyścić liście w kępie? Na razie jest ich mało. Czy przesadzić ją po wyeliminowaniu problemu do nowego podłoża, czy lepiej zebrać z wierzchu. Provado dostane w centrum ochrony roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 ErysFR opisał to, jak czyścić, bardzo dokładnie... Jeśli problemem jest zagęszczenie liści to nie wymyślisz nic innego, niż ich rozsuwanie palcami podczas czyszczenia. Ja usuwałem bardziej zainfekowane liście. Roślina dozna mniej szkody przez amputację i tak usychającej części niż przez rozmnażanie się owadów. Nie przesadzaj - wymień wierzch i będzie ok. Provado kupiłem w Obi. Dostaniesz zapewne w większości marketów budowlanych, sklepów ogrodniczych. To ostatnio popularny insektycyd. Poza skutecznością i szerokim spektrum działania ma też ten plus, że nie rozrabia się go z wodą w spryskiwaczu - kupujesz gotowy aerozol. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Dzięki. Jutro zaczynam wojnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/norm_352.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Ja tylko dodam że, żeby dotrzeć wszędzie najlepiej by było zrobić "komore gazową" dla rośliny. Ja również provado wybiłem ale pojawiąją sie powroty. Na powroty tarczników a co gorsze jeszcze wełnowce zaczeły się pojawiać używam kohinor 2000 sl ... do podlewania. Wełnowce są zdecydowanie trudniejsze do wytępienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Z trudnościami, ale Provado kupiłem. Komora gazowa? Czyli np. worek na śmieci? Jak długo trzymać roślinę w tej"komorze", Edytowane 21 Października 2011 przez Maciej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi