adamik55 Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Ostatnio dość często na shoucie zostaje poruszony temat zwierząt w terrarium. Myślę, że można by stworzyć taki temat z propozycjami/doświadczeniami itd. Czy ktoś już ma jakieś doświadczenie roślinki owadożerne z zwierzętami? Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie, ale jednak to zwierzęta w terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Kiedys słyszałem jak ktoś postanowił do terra z ptasznikiem nadrzewnym włożyć dzbanka i rosiczki. Wszystko ładnie wyglądało, ale po 2 tygodniach pajaka wcięło:P Dzbanek sie najadł do syta xD Także odradzam takiej kombinacji..... Z helkami, albo dzbankami mozna trzymać takie pająki co to w ich pułapkach siedzą i wyjadają owady, ale nigdzie u siebie na pomorzu nie widziałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Ale np. można trzymać rosiczki/tłustosze jakieś z powiedzmy kameleonem albo gekonem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Rosiczek chyba nie za bardzo. Nie wiem jak ich delikatna skóra na to zareaguje. Ja jak już pisałem na SB się przymierzam powolutku do krabików, po rezygnacji z drzewołazów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trol Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Witam ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał. nie polecam krabów miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Artur miał chyba na myśli wampirka on jest mały, potrzebuje wysoką wilgotność , więc idealnie nadaje się do terra z owadożerami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 I podobno roślin nie niszczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 I dlatego napisałem, że idealnie pasuje do terra z owadożerami, ale jak wiadomo mozna mieć pecha i trafić na buntownika Ale znajomy miał 5 ( niestety sprzedać musiał bo sie przeprowadzał) i wszystko ładnie - w terra dwie helki i kilka tłustoszy + dzbanek hookeriana jak dobrze pamiętam No i wampirki oczywiście ładne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Polecam ziemiórki i wełnowce. Hoduję je z powodzeniem, tylko czasami mogą 'uszkodzić' rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 23 Października 2011 Autor Share Napisano 23 Października 2011 Ziemórki w terra na razie też mam taki mini ekosystem ale mówmy o większych zwierzętach, które nie uszkodzą roślin, lub które uszkodzić mogą niektore np rosice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Witam ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał. nie polecam krabów miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl. pozdrawiam Axolotl się nie za bardzo nadaje bo zyje całkowicie w środowisku wodnym. Do tego wymaga niższych temperatur. Jak bym miał wybierać to wybrałbym żąby . Kraby właśnie często niszczą rośliny, gekony w większości lubią suche pomieszczenia, kameleony nie wiem ale z tego co widziałem to również nie żyją w bardzo wilgotnym środowisku. Ja dałbym żabe rogatą albo "age" Drzewołazy też uważam że by się nadały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trol Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 albo jakieś traszki,salamandry lub miałem kiedyś takie ryby motylowiec,pstrążenica,szczupieńczyk ciekawe ryby ponieważ trzymają się tuż powierzchni a żaby mogłyby być razem z nimi kameleon to moim zdaniem taki nadaje się Rhampholeon brevicaudatus dorasta do 10cm ale żyje tylko 3-4lata a k.jamejski moim zdaniem jest za duży i może poniszczyć rośliny jak większość większych jaszczurek bo mam jedną i teraz jest tak duża,że ma sztuczne rośliny to tylko z nich liście lecą a co dopiero z prawdziwymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 wampirki nie niszczą roślin, mam tęczaka, jak wsadziłem stokrotkę zjadł wszystko, wyrwał resztę z korzeniami i wykopał ziemię z doniczki, a wampirki spokojne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Maklerw aksolotl nie żyje tylko w wodzie. Ma dwie formy, wodną i lądową, sam się zmienia, zależnie od warunków. I problem, przynajmniej o meksykańskim, ciepła woda >22*C i masz sushi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 19 Grudnia 2011 Share Napisano 19 Grudnia 2011 myślę że nie ma potrzeby tworzenia nowego działu o zwierzakach. są inne fora gdzie jest mnóstwo takich tematów. choćby terrarium.com.pl na którym każdy napisze że trzymanie zwierzaków z roślinami owadożernymi to przejaw głupoty. a ja w oparciu o własne doświadczenie powiem że nie mają racji. osobiście trzymam od przeszło 2lat anolisa zielonego, kumaki dalekowschodnie, i kassine z dzbanecznikami. jak na razie to tylko świerszcze wpadają do pułapek a spokojnie anolis i żabki mogłyby zostać strawione przez nie jedną pułapkę. POLECAM DO TERRARIÓW WŁAŚNIE TE 2 GATUNKI: ANOLIS CAROLINENSIS, BOMBINA ORIENTALIS. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi