Skocz do zawartości

Zwierzęta w terrarium

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dość często na shoucie zostaje poruszony temat zwierząt w terrarium. Myślę, że można by stworzyć taki temat z propozycjami/doświadczeniami itd. Czy ktoś już ma jakieś doświadczenie roślinki owadożerne z zwierzętami?

Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie, ale jednak to zwierzęta w terrarium.

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys słyszałem jak ktoś postanowił do terra z ptasznikiem nadrzewnym włożyć dzbanka i rosiczki. Wszystko ładnie wyglądało, ale po 2 tygodniach pajaka wcięło:P Dzbanek sie najadł do syta xD Także odradzam takiej kombinacji..... Z helkami, albo dzbankami mozna trzymać takie pająki co to w ich pułapkach siedzą i wyjadają owady, ale nigdzie u siebie na pomorzu nie widziałem :P

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał.

nie polecam krabów

miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

I dlatego napisałem, że idealnie pasuje do terra z owadożerami, ale jak wiadomo mozna mieć pecha i trafić na buntownika :P Ale znajomy miał 5 ( niestety sprzedać musiał bo sie przeprowadzał) i wszystko ładnie - w terra dwie helki i kilka tłustoszy + dzbanek hookeriana jak dobrze pamiętam :P No i wampirki oczywiście ładne :D

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ja mam kraba tęczowego to jak dałem do niego rośliny to mi je wykopał i pozjadał.

nie polecam krabów

miałem kiedyś i polecam Poskoczka mułowego i on na pewno nie zje roślin i widze że jest na allegro za 20,99zł albo takiego stwora jak Axolotl.

pozdrawiam

Axolotl się nie za bardzo nadaje bo zyje całkowicie w środowisku wodnym. Do tego wymaga niższych temperatur. Jak bym miał wybierać to wybrałbym żąby :). Kraby właśnie często niszczą rośliny, gekony w większości lubią suche pomieszczenia, kameleony nie wiem ale z tego co widziałem to również nie żyją w bardzo wilgotnym środowisku.

Ja dałbym żabe rogatą albo "age" :D Drzewołazy też uważam że by się nadały.

Odnośnik do odpowiedzi

albo jakieś traszki,salamandry lub miałem kiedyś takie ryby motylowiec,pstrążenica,szczupieńczyk ciekawe ryby ponieważ trzymają się tuż powierzchni a żaby mogłyby być razem z nimi :)

kameleon to moim zdaniem taki nadaje się Rhampholeon brevicaudatus dorasta do 10cm ale żyje tylko 3-4lata a k.jamejski moim zdaniem jest za duży i może poniszczyć rośliny jak większość większych jaszczurek bo mam jedną i

teraz jest tak duża,że ma sztuczne rośliny to tylko z nich liście lecą :P a co dopiero z prawdziwymi.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

myślę że nie ma potrzeby tworzenia nowego działu o zwierzakach. są inne fora gdzie jest mnóstwo takich tematów. choćby terrarium.com.pl na którym każdy napisze że trzymanie zwierzaków z roślinami owadożernymi to przejaw głupoty. a ja w oparciu o własne doświadczenie powiem że nie mają racji.

osobiście trzymam od przeszło 2lat anolisa zielonego, kumaki dalekowschodnie, i kassine z dzbanecznikami. jak na razie to tylko świerszcze wpadają do pułapek a spokojnie anolis i żabki mogłyby zostać strawione przez nie jedną pułapkę.

POLECAM DO TERRARIÓW WŁAŚNIE TE 2 GATUNKI: ANOLIS CAROLINENSIS, BOMBINA ORIENTALIS.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.