Gekon Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Hej W internecie cicho o wysiewie tej roślinki dlatego piszę tutaj. jak wysiewa się tę rosiczkę? Kładzie się na torf czy zakopuję? Oraz czy zalecane jest trzymanie wysianych nasion w takim czymś? http://www.amazon.co.uk/GARLAND-FULL-SIZE-...629&sr=1-28 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 nie musisz trzymac wysianych nasion w takim czymś, ale wysiew chyba na torf tak jak inne rosiczki, chyba ze sie myle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Wysiewasz tak jak inne rosiczki tzn.: kładziesz tylko na torf lub torfowiec i lekko przyciskasz. jednak przed wysiewem trzeba je poddać gorącej stratyfikacji np.: do kliszówki wsadzasz trochę namoczonej waty i na to nasiona, i taką kliszówke ( opakowanie po kliszy- czarne lub białe) dajesz obok czegoś gorącago ( może być kaloryfer) lub wrzucasz do termosu z bardzo ciepłą wodą i wodę co dziennie wymienisz itak przez miesiąc najlepiej 2-4 tygodnie. Oczywiście jeśli nasiona są bardzo świeże stratyfikacja nie jest taka potrzebna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 A można po prostu wrzucić je do termosu z wrzątkiem bez ej kliszówki itp..? A ja myślałem że tą czynność bd musiał wykonać tylko przez jedną noc... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 jak chcesz to możesz, ale chyba nie widziałeś nasion rosiczek.... powodzenia przy wyciąganiu ich z termosu A tak w ogóle mówi się, że powinno się stratyfikować 6-7 tyg, ale mi najlepiej się sprawdzało przy 4 tyg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 jak chcesz to możesz, ale chyba nie widziałeś nasion rosiczek.... powodzenia przy wyciąganiu ich z termosu A tak w ogóle mówi się, że powinno się stratyfikować 6-7 tyg, ale mi najlepiej się sprawdzało przy 4 tyg Cóz... można je przelać przez sitko wiec cały czas przez 4-5tyg. maja być w gorącej wodzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Dokładnie, ale bez przesady z tym wrzątkiem po prostu ciepła woda tak 35-55*C ale lepiej tak 45 ( złoty środek ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Ok dzięki bardzo za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Nie wiem skąd te opinie o takim podgrzewaniu nasion. 1. http://www.carnivorousplants.org/seedbank/...ies/D_regia.htm Tutaj piszą: "I use my standard subtropical Drosera seed starting techniques with a soil mix of sand and chopped long fibered sphagnum under lights. The seeds germinate easily in a few weeks without stratification." 2. http://www.rarexoticseeds.com/Drosera/Grai...egia_Seeds.html Tutaj piszą o "hot stratification", ale sprowadza się to do wysiewu w 25 stopniach i podwyższonej wilgotności. 3. Wg autora growsundews.com, Aarona Maya: "As far as germinating Regia is concerned, there are no special treatments needed. If seed is fresh, it should germinate very quickly and easily." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Ja tę metodę stosowałem zawsze przy stratyfikacji nasion niektórych kaktusów, a że dostałem nasiona regii myslę hmm czemu nie? i tak zrobiłem 3 razy i wszystko ładnie kiełkowało Oczywiście ilu pasjonatów tyle metod Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Tutaj coś znalazłem: http://www.bestcarnivorousplants.com/sowin...#Stratification Mowa m.in. o D. regia i kilku innych rosiczkach z płd. Afryki (D. cistiflora, D. hilaris, D. pauciflora, D. trinervia). Piszą o gorącej stratyfikacji, zarówno tej klasycznej (rozpalanie "ogniska" na nasionach lub polewanie wrzątkiem) jak i umieszczeniu na kilka tygodni na kaloryferze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Oooo nieźle, o spalaniu trawki ( bez skojarzeń) na torfie z nasionami słyszałem tylko przy Roridulach. Ale skoro zadziała przy regii to na wisonę trzeba zobaczyc Dzieki hhdk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi