adamik55 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Myślę, że już mogę wam zaprezentować moje terrarium, jako gotowe. Możecie mi powiedzieć, czemu mech na dole nie chcę rosnąć? Technika: Oświetlenie: Belka aqua nova 4x24w Świetlówki: Sylwania 8500k, Narwa 5800k, Narwa 6500k, Philips master 6500k. Zraszanie Generator mgły z zasilaczem podpięte pod wyłącznik czasowy. Temat "Jak to jest zrobione" tu http://www.rosliny-owadozerne.pl/Terra--t13820.html A co to jest? Mały kwiatek u małej prolifery z kłącza?: Co do zdjęć to przepraszan, że dwa są bokiem, ale u mnie jest wszystko dobrze na komputerze, a jak tu je wrzucam to obracają się. Edytowane 20 Listopada 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 No nawet bardzo ładnie to wyszło, czekam na efekty za rok, oby się sphagnum dobrze rozrosło, to efekt będzie nie ziemski, dałbym tam jeszcze jakieś helki, bo dzbanki raczej nię będą się tam fajnie komponowały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Co do mchu wygląda na przesuszony. Jeśli chodzi o terrarium i całokształt to pięknie Ci to wyszło Natomiast ja bym na dnie terrarium dołożył więcej torfu i przesadził do niego roślinki z doniczek. lub dosypał torfu by można było doniczki głębiej wbić by były niewidoczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Dzięki wam . Ja poprostu czekam aż mech rozrośnie się bardziej i dopiero przesadze niektóre roślinki, tak aby były "luzem". Edytowane 27 Października 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Muszisz pamiętać o mocnym zraszaniu, najlepiej kilka razy dziennie, w tedy mech będzie naprawdę ładny, a całość będzie jak perełka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Bardzo fajna kompozycja. Mnie się wydaje, że mech na dnie rośnie, tylko musisz mu dac trochę czasu. Jeśli nie będzie chciał rosnąć to powody mogą być 3: 1) zbyt mała wilgotność (raczej odpada w terra), 2) zbyt mało światła/ za słabe światło, 3) zbyt ciepło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Muszisz pamiętać o mocnym zraszaniu, najlepiej kilka razy dziennie, w tedy mech będzie naprawdę ładny, a całość będzie jak perełka Nie musi zraszać skoro napisał że ma generator mgły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Bardzo ładnie i naturalnie to wygląda mam nadzieję, że te otwory na rośliny w zagłębieniach ścianki mają zapewniony odpływ wody? edit: Tam na górze, ta szpara, to na generator mgły? Jeżeli tak, to genialnie pomyślane i gratuluję inwencji Edytowane 28 Października 2011 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Dzięki, w moim temacie how to jest jak są odpływy i zdjęcie, jak wydobywa się mgła, dla was zaraz wstawię jeszcze zdjęcia z mgłą . Edit: zdjęcia: Bez mgły: Z mgłą bez wentylatora: Z mgłą z wentylatorkiem: Edytowane 8 Stycznia 2012 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Fajnie to wygląda. Oby rośliny ładnie rosły. gratulki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Świetne. Wygląda jakby z jakiejś dziwnej planety z mięsożernymi roślinami właśnie odlatywał świecący na niebiesko statek kosmiczny Oby więcej takiej projektów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Niedługo wrzuce tam 2 miniaturowe storczyki a jak dopisze szczęście to kilka nowych owadożerów. Jak myślicie, czy heliamphora neblinae lub tatei var. tatei przeżyje tu i będzie rosła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Warunki panujące w terrarium to wiecznie zaprawowane szyby, prawie w całości, temperatura na najniższym poziomie około 24 w dzień, a na najwyższym 28, a w nocy w całym terra około 19 stopni. A mech nie rósł, przez zbyt małą wilgotność, bo szpara dolna wentylacyjna była odkryta, ale nie spodziewałem się, że jeśli ta górna będzie zakryta to aż tak będzie "sucho" . Zdjęcia: Edytowane 10 Stycznia 2012 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Ładnie to wygląda, bardzo fajnie Ci to zarosło mchem, lecz brakuje mi tu jakiś kolorów po za zielonym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Ładnie to wygląda, bardzo fajnie Ci to zarosło mchem, lecz brakuje mi tu jakiś kolorów po za zielonym mech faktycznie ładny a kolorów brakuje bo oświetlenie jest za słabe i rośliny się nie wybarwiają, moim zdaniem to terra bardziej do hodowli np drzewołazów a nie żeby pokazać piękno roślin owadożernych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi