Skocz do zawartości

Terrarium

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze zobaczycie, jak wstawię zdjęcie lekko wybarwionej helki do rośliny miesiąca ;), a że za słabe oświetlenie to wiem, ale co ma się u mnie wybarwiać? Dzbaneczniki strasznie małe (te zielone pułapki to dlatego, że jedna znajduje się pod innymi roślinami, a pułapka ampularii była w mchu). Rosice chyba bardziej wybarwiać się nie będą, a pływacze, trzeba czekać na kwitnienie... Z drugiej strony to nie mogę wrzucić wszystkich zdjęć bo nagle z zapełnienia limitu 7 mb wyskakuje 79... Także zdjęcia nie oddają uroku terrarium, a nad drzewołazami myślę i może na wiosnę załawtwie trikolorki.

post-5406-1326052551_thumb.jpg

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 46
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No to teraz będziesz miał problem w drugą stronę - musisz regularnie ciąć mech przy rosiczkach i heliamforach, bo szybko zarasta rośliny i nie będą one dobrze rosły.

Generalnie bardzo fajnie, choć najlepiej rośnie chyba mech :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się podoba to terrarium, będzie dla mnie inspiracją takk

Na temat owadożerków się nie wypowiem bo mam małe doświadczenie... pełzam dopiero.

Za to storczyk - w tych warunkach to on się czuje jak pączek w maśle :) Co to dokładnie za osobnik?

Te pędy to jeszcze mogą ruszyć, dwa miesiące to może być mało jak na aklimatyzację, różnie bywa. A nawet jak nie ruszą to pewnie niedługo puści nowego. I będzie odmiana od wszechobecnej zieleni ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Też mnie trapi lekko to, że słabe oświetlenie, ale ile tam można jak na pierwsze terra robione jako początkujący hodowca wwalić oświetlenia? Osobnik wabi się Phalaenopsis hieroglyphica. A mech mi nie przeszkadza, to że będe musiał go ciąć, bo mi roślinki zarośnie to trudno, ale będzie wszystko zielono estetyczne, a jak będzie lato, to się nawet zaczerwieni (od późnej wiosny do jesieni z 2-4 godziny do terrarium wpada słońce ;) ). Czy u was także u. alpina rośnie jak szalona? U mnie to jest liść za liściem i dużo (nie wiem jak to nazwać, ale wygląda to tak: wyrasta bardzo cienki odrost z torfu i ma mikro listki, które w szybkim tępie rosną).

Odnośnik do odpowiedzi

możesz spróbować tylną i boczne ścianki pokryc jakąś folią odblaskową, albo spróbuj doświetlić terra z boku, widzę że po lewej stronie dało by radę, czy to pnącze to wanilia?

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.