Bondzio Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Witam wszystkich! Słuchajcie mam takie pytanko, czy mogę trzymać jakieś roślinki owadożerne w głębi pokoju (ale bez sztucznego doświetlania ich). Czyli - "Czy są jakieś roślinki, które nie potrzebuja takiej ilości światła jaką można zapewnić im trzymając je na parapecie?" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Ja wiem tylko trzech siostrach z Queensland Nie lubią mocnego i bezpośredniego światła, ja przez 3 michy trzymałem adelae 4 metry od okna i ładnie rosła . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Możliwe, że tłustosze - proste krzyżówki - dałyby radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 (edytowane) I oprócz tego, co niektórzy wypisali u góry nic innego nie da rady? Dodam, że jest to odległość ok. 2 metrów od okna północnego. Edytowane 30 Października 2011 przez Bondzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Nie wiadomo czy i one dadzą radę na północnym oknie. To nie jest dobre stanowisko dla owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Fakt, ja te 4 metry od okna trzymałem, ale to światło padało od okna południowego i zachodniego, więc miały więcej światła ( rozproszone, ale długo). Tak było wczesniej bo na parapetach miejsca nie było, teraz jest w wieżyczce ( okna na zachód, południe, wschód) za firanką i ładnie sie wybarwia A na północnym parapecie ( w tym sensie, że rośliny przy oknie) to raczej żaden owadożer poza adelae, prolifera, schizandra nie wytrzyma, ale one i tak zmarnieją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Ja na północnym na parapecie i nie mniej niż półtora metra od okna trzymam P. esseriana. Parapetowy zaczął wchodzić w stan spoczynku, a maluchy z dala od okna twardo trzymają rozetę letnią. Chociaż takie warunki to raczej części gatunków storczyków by odpowiadały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi