Skocz do zawartości

rozmnażanie całych roślin

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku zawsze określ jakiego efektu oczekujesz- jeśli chcesz wprowadzić roślinę do kultur TC i jest to możliwe z jej fragmentu- lepiej użyć fragmentu ze względu na łatwiejszą sterylizacje. Jeśli nie jest to możliwe- również nie umieszczamy całej rośliny na pożywce, tylko wybieramy najbardziej odpowiedni fragment -np. stożek wzrostu- z takiego samego powodu,

Jeśli jest to pytanie czysto teoretyczne- tak, można, jednakże sterylizacja może być problematyczna ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczysz- może zmarnieje a może nie... Nie można jednoznacznie powiedzieć przy tak dużej ilości czynników. Zasadniczo medium do inokulacji powinno zawierać przewagę cytokinin.

Polecam lekturę np. forum flytrapcare ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc dokonałem tego ryzykownego zabiegu... iiiiiii no niestety umieszczam 3 fotki ofiary do obdukcji XD

post-5681-1320328976_thumb.jpg

post-5681-1320329033_thumb.jpg

post-5681-1320329096_thumb.jpg

Wygląda nieciekawie tym bardziej że została umieszczona w pożywce zaledwie 4 dni temu. Zastanawiam się co dokładnie to spowodowało.

Jak już pisałem wcześniej do pożywki nie zastosowałem cytokininy a jedynie auksyny (IBA 2ml).

Dziwi mnie jednak fakt że po przyjżeniu się roślince niektóre łodygi z liści są całkiem zielone a reszta prawie czarna.

Procedura sterylizacji:

- mycie w bieżącej wodzie i usuwanie martwych fragmentów

- 20sekund płukania w izopropanolu

- 4minutowe płukanie w NADCC 1000

- 2x płukanie w 5% PPM po około 2 minuty (w 2 różnych pojemniczkach)

Jak myślicie? co zawiniło? jakieś błędy w sterylizacji czy kompletny brak cytokininy?

Edytowane przez piotr1990
Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowita jest Twoja wiara w 'cuda'

Sativ Ci pisze że z całej rośliny są marne szanse, a Ty i tak swoje...

Przypuszczam że jakbyś poodcinał kilka młodych liści z tej rosiczki i wrzucił na pożywkę, to coś by wyrosło nawet bez hormonów, bo to capensis.

Jak jej całkiem nie ubiłeś sterylizacją to wkrótce możesz spodziewać się pięknego kożuszka pleśni.

Z pojedynczymi liśćmi jest problem, bo większość jak nie padnie to kontaminuje, zwłaszcza że jak przypuszczam są to Twoje pierwsze próby i nie masz jeszcze takiego wyczucia.

Dobrze jest narobić pożywki do małych pojemniczków takich 80- 100ml i umieszczać eksplanty pojedynczo żeby się w razie czego nawzajem nie zakażały.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałem że zła sterylizacja, tylko na całej roślinie bardzo łatwo jest przemycić jakieś syfy do kultury.

Jeśli chodzi o płukanie w roztworze PPM,przy eksplantach będzie lepiej 3x po 5min.

Proponuje jednak zaczynać od nasion lub gemmae. Po co się zniechęcać na starcie. Na prawdę o wiele łatwiej o sukces, a poza tym nie są przecież jakieś trudno dostepne. Wystarczy przejrzeć dział handlowy ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.