doesnt Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Mam pare muchołówek, której średnica nie przekracza 4cm czy warto je zimować ? Czy zimowanie wpłynełoby na wzrost w przyszłym sezonie ? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Jak myślisz jak jest w naturze??? Zawsze warto zimować, ale fakt małe muchołówki w trochę "cieplejszych" warunkach, bo normalnie są przykrywane przez starsze i wieksze rośliny. Więc jak normalnie stre zimujemy w 5-10*C to młode10-15*C. Ja tak zawsze robie i młode ładnie rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Albo trick z włożeniem na tydzień do lodówki (niech ktoś się wypowie, bo czytałem o takim czymś, ale nie pamiętam) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Ja gdzieś czytałem, że młode można oszukać poprzez przesadzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 (edytowane) Lodówka w ostateczności, temperatura może i dobra, ale ciemno ( chyba że przerobiłeś lodówkę i masz tam 5 świetlówek T5). Jak masz stare, nieszczelne okna i na parapetach jest te 14*C można je na parapecie zostawiać. Ja mam nowe okna i na parapecie jest 13-16*C ( ale tylko przy jednym, na tym na których zimuje małe muchołapy, rosiczki i kaptury) bo przy oknie nr 2,3 i 4 mam grzejnik temp 25-28 i rośliny dobrze się trzymają i ptaszniki też ( grzejnik głownie ze względu na ptaszniki). @UP to przesadzenie nie jest takie super, sprawdzi się raz może dwa, ale potem już roślina będzie prosić o więcej- więcej zimna Edytowane 30 Października 2011 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi