Skocz do zawartości

Czy warto zimować młode muchołówki?

doesnt

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślisz jak jest w naturze??? Zawsze warto zimować, ale fakt małe muchołówki w trochę "cieplejszych" warunkach, bo normalnie są przykrywane przez starsze i wieksze rośliny. Więc jak normalnie stre zimujemy w 5-10*C to młode10-15*C. Ja tak zawsze robie i młode ładnie rosną :P

Odnośnik do odpowiedzi

Lodówka w ostateczności, temperatura może i dobra, ale ciemno ( chyba że przerobiłeś lodówkę i masz tam 5 świetlówek T5). Jak masz stare, nieszczelne okna i na parapetach jest te 14*C można je na parapecie zostawiać. Ja mam nowe okna i na parapecie jest 13-16*C ( ale tylko przy jednym, na tym na których zimuje małe muchołapy, rosiczki i kaptury) bo przy oknie nr 2,3 i 4 mam grzejnik temp 25-28 i rośliny dobrze się trzymają i ptaszniki też ( grzejnik głownie ze względu na ptaszniki).

@UP to przesadzenie nie jest takie super, sprawdzi się raz może dwa, ale potem już roślina będzie prosić o więcej- więcej zimna :D

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.