Skocz do zawartości

Za mokro dla N. northiana?

evulFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zauwazylem dzis ze jakos dziwnie wyglada stozek mojej mniejszej northiany. Czy zaczyna gnic ze wzgledu na to ze ma zbyt mokre lub nieodpowiednie podloze ? Mieszanka to torf torfowiec perlit keramzyt, jednak ten maluch korzonki i wszystko inne mial osloniete torfowcem wiec mimo wszystko nie mial zbyt duzej stycznosci z mieszanka.

post-4646-1320234876_thumb.jpgpost-4646-1320234887_thumb.jpgpost-4646-1320234898_thumb.jpg

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli stożek zgnił to widocznie miał zbyt mokro, od samej złej mieszanki (zakładając, że nie miał zbyt mokro) raczej stożek nie powinien gnić. Zaznaczam, że specem do dzbanków to ja nie jestem.

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże jest dosyć mokre i wygląda na trochę za mocno zbite, a skąd wogóle pomysł dodatku torfu do mieszanki dla northiany :) ona raczej woli bardziej alkaliczne podłoże. Napewno lepszą mieszanką był by pumeks i torfowiec,albo perlit,gąbki i torfowiec, ale pumeks od perlitu jest lepszy bo tworzy większe przestrzenie powietrzne. I w takiel luźnej, mniej kwaśnej mieszance, nie była narażona na taką ilość wody wokół korzeni.

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw napisz jaki stosunek składników masz w mieszance oraz temperatury lub/i inne warunki jakie ma jak wilgotność, odległość od światła. :)

Problemów może być wiele jeśli gnije stożek wzrostu to najcześciej jest to wina stojącej wody koło stożka. Gdyby roślina miała za mokro straciła by korzenie i zaczeła by gnić od korzeni i łodygi.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nie może siedzieć w wodzie, a mokre podłoże powinno szybko przesychać. Gatunek woli bardziej suche niż mokre podłoże. No i mieszanka - niektórym sprawdza się torf, ale mnie np. się nie sprawdził. Niedawno przesadziłem do podłoża zasadowego i czekam na efekty. Zerknij do bazy, tam niedawno była aktualka tego gatunku.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam przesadzić do podłoża: mech nowozelandzki z perlitem. Nie znam jeszcze dzbanecznika który w tej mieszance nie rośnie dobrze. Dodatkowo podłoże te ma taką zaletę że raczej ciężko w nim przelać roślinę (chyba że stoją w podstawce z wodą).

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam przesadzić do podłoża: mech nowozelandzki z perlitem. Nie znam jeszcze dzbanecznika który w tej mieszance nie rośnie dobrze. Dodatkowo podłoże te ma taką zaletę że raczej ciężko w nim przelać roślinę (chyba że stoją w podstawce z wodą).

Niestety ale mi się udało :D . Ale w takiej mieszance jak piszesz trzeba też uważać rzeby nie przesuszyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.