Skocz do zawartości

rosiczka co i jak?

dagmarabryla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. właśnie dziś przyszły mi z allegro 2 muchołówki (ładne w doniczkach) oraz mix 10 nasionek rosiczki (z tego co wiem to są to różne rosiczki)

i teraz zaczyna się problem, ponieważ nasionka te trzeba zasadzić (dostałam mały woreczek torfu). wiem już jak sie sadzi nasionka tylko teraz powiedzcie mi czy mogę posadzić 5 nasionek w jednej małej doniczce i 5 w drugiej czy lepiej wszystkie 10 w jednej? ( nie posiadam większych doniczek niż te o średnicy 6.5 cm) nie byłam przygotowana na nasionka.i pozniej co zrobić jak już nasionka wykiełkują? (najbardziej chciałabym mieć terrarium z wszystkimi tym rosiczkami ale nawet nie wiem co kupić i jak sie do tego zabrać więc 2 opcją jaka mi się "marzy" to 5 rosiczek w jednej dużej doniczce i 5 w drugiej) tak więc jak to posadzić i kiedy przesadzić. muszę się też przyznać że wszystkie moje rośliny jakie wcześniej miałam umierają włącznie z kaktusami ;) (owadożerne mam teraz pierwszy raz i tak mi sie podobaja że nie chcę żeby mi umarły proszę pomóżcie)

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronach internetowych ( tu, owadożery i prywatne strony) masz wszystko opisane co i jak, wystarczy tylko poszukać. Zgaduje, że kupiłeś wszystko w heldrosie ( blade ) a ten mix to dziwny jakiś :P praktycznie po jednym nasionku z każdego gatunku :D ( pewno spatulaty po 2). Do tej doniczki możesz dać wszystko, ale musisz nanosić je na torf za pomocą igły ( czubek igły, patyka maczasz i "łapiesz" nasionko). trzymasz to na parapecie południowym- bez przykrycia- podobnie jak muchołapy. Wszystkie owadożery lubią światło, a skoro kaktusy ci padały to nie wiem jak to będzie :/

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek, niezbyt madrym posunieciem bylo kupowanie mucholowek o tej porze roku. Robi sie coraz chlodniej a mucholowki musza przechodzic okres spoczynku (wiecej czytaj na stronach typu owadozery.pl czy na naszym forum). Nasiona rosiczek mozesz wysiac w jednej doniczce albo w 2.. wszystko zalezy od Ciebie. Rosiczki przesadza sie zazwyczaj jak maja okolo 1cm srednicy. Nasiona musza miec duza ilosc swiatla wiec czarno widze kielkowanie i utrzymanie siewek bez doswietlania zima. (doswietlanie takze patrz forum) Od razu napisze ze rosiczki w terrarium poza np. siostrami z queens land czy petiolaris (patrz temat petiolaris complex na forum) nie trzyma sie w terrarium.

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

Już kolega wzasadzie wszystko powiedział. Ja tylko dodam że nasiona posadź w jednej donicze a na wiosne rozsadzisz (nie ma pewności że Ci wszystkie zkiełkują) ... Co do muchołówek to zdecydowanie poczytaj forum i zaczyj je zimować :P nie nacieszysz się nimi teraz (ale dla ogólnej informacji muchołówke nie trzeba zimować co rok )

Odnośnik do odpowiedzi

ale moje muchołówki są malutkie mają po 4 malutkie pułapki także nie wiem czy je zimować czy nie + jest taki problem że w jedna pułapka jest cala czarna a druga ma czarną plamę, czemu? i ja czytam o tym zimowaniu ale jako człowiek ze zdolnościami do uśmiercania wszystkich roślin nic z tego nie wiem, naprawde... ja to bym to musiała mieć napisane tak "łopatologicznie" bo tłuk roślinny ze mnie nieprzeciętny.

tak więc co do zimowania : mam spiżarkę ale słońce tam nie świeci bezpośredni bo jest tam tylko małe 40cm okienko ,w spiżarce tej nie ma grzejnika więc jest chłodno. czy jak dam tam moje muchołówki to muszę im zapewnić oświetlenie i czy stale muszą miec wodę na podstawce??

a i od razu odpowiem że kupiłam je temu na zimę bo niedawno sie dowiedzialam, że taki cuś istnieje i od razu mi się tak spodobały, że musiałam je mieć "zakochałam się" w nich mam nadzieję że nie umrą.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja p,ozwole sobie zwrocic uwage na pewna kwestie rosiczek. Mianowicie mysle ze nie masz sie co szybowac do trzymania ich w terrarium bo bedzie tam wysoka wilgotnosc, a rosiczki (poza pewnymi wyjatkami) za nia nie przepadaja...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.